Fler får låna ut pengar

Bankernas ensamrätt på att låna pengar av allmänheten ska slopas, föreslår finansdepartementet. Förslaget, som just nu är ute på remiss, innebär också att man kan ha upp till 50 000 kronor på sitt konto hos exempelvis Ica och andra företag med kundkonton.

GÖTEBORG (TT)2002-04-20 06:12

Med sitt förslag stuvar finansdepartementet om rejält i bestämmelserna för vem som får ta emot och låna ut pengar till allmänheten. En effekt är att ett antal företag som ägnar sig åt att låna ut pengar till allmänheten, inte längre kommer att stå under finansinspektionens tillsyn. I stället skärps konsumentkreditlagen:

-- Vi vill införa ett tydligare krav på kreditprövning i konsumentkreditlagen och ge Konsumentverket sanktionsmöjligheter mot företag som inte lever upp till den, säger Carina Crantz på finansdepartementets bankenhet.

Farhågor

Men bland annat just Konsumentverket har framfört farhågor att de nya reglerna ska leda till en mer vidlyftig utlåning. Därmed kan man riskera att människor lockas i skuldfällor på det sätt som skedde under slutet av 80-talet.

När det gäller inlåning från allmänheten öppnar förslagen upp för större aktiebolag och för ekonomiska föreningar att börja med sådan. Verksamheten ska styras av en särskild lag om inlåningsverksamhet. Maximalt belopp är 50 000 kronor per insättare.

Ingen garanti

Därmed blir det möjligt för Ica och andra att höja dagens gräns på 15 000 kronor för insättningar på kundkonto. Den insättningsgaranti som gäller för pengar på banken ska dock inte gälla företag som tar emot pengar enligt lagen om inlåningsverksamhet.

-- Företagen måste tala om att de inte omfattas av insättningsgarantin. Det innebär att går de i konkurs kan man förlora sina insatta pengar, säger Carina Crantz.

Kreditinstitut

Vanliga företag som tar emot pengar från allmänheten får inte utan vidare börja med kreditgivning till allmänheten. Då betraktas de som kreditinstitut och hamnar under finansinspektio nens tillsyn.

Promemorian från finansdepartementet, som Göteborg-Posten uppmärksammat, är ute på remiss till i början av juni. De nya reglerna är tänkta att träda i kraft från och med 2004.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!