Fler landsting inför ’svarta listor’

Västra Götalandsregionen har gjort en lista på hur sjukdomar ska rangordnas. Vad som kan vänta medan annat får förtur.Prioriteringar är känsliga. När sjukvården i Östergötland gjorde en liknande lista reagerade många starkt.

Göteborg (TT)2004-03-25 07:21

På den listan framgick det tydligt vilka sjukdomar som det inte var lönt att söka vård för. Kanske var det därför läkare och tjänstemän hade svårt att ge klara besked under onsdagens presskonferens i Göteborg. De ville inte säga vem som ska betala olika sorters vård -- den enskilde eller samhället.

-- Medicinska rangordningar är en sak, politiska prioriteringar en annan, säger Johan Calltorp, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland,.

Listan som lades fram är uppbyggd kring en tiogradig skala där olika sjukdomar rangordnas efter angelägenhet. Enkelt uttryckt betyder en etta på skalan ett omedelbart dödshot och ska därmed behandlas omedelbart. Risken för "sjuklighet" sjunker sedan i takt med att skalan faller.

Politikerna väntar

En elakartad tumör i bröstet hamnar exempelvis i grupp 2 och ska opereras inom två veckor.

En godartad cysta hamnar däremot i grupp 8 och kan få en väntetid på 26 veckor innan eventuell operation sätts in.

Johan Calltorp är noga med att påpeka att väntetiderna som anges är "medicinskt acceptabla".

Han kan exempelvis tänka sig att en mindre åkomma, kring sju--åtta på skalan, har en medicinskt acceptabel väntetid på 26 veckor. Men om patienten tvingas till sjukskrivning under den perioden är väntetiden knappast politiskt acceptabel.

Calltorp menar att professionen, alltså läkarna, nu gjort sin del och att det är upp till politikerna att bedöma vilken vård som ska betalas av vem.

Allt har rangordnats

-- Vi är också medvetna om att det här kan skapa oro och uppståndelse som följde förslaget på prioriteringar i Östergötland, därför är vi försiktiga med att precisera vårdtyper som inte ska ingå i det offentliga åtagandet.

Men om man som patient hamnar långt ner på listan, måste man då vända sig till privat vård?

-- Ja, det återstår ju att avgöra, redan i dag finns det ju en uppdelning inom exempelvis skönhetskirurgi, där det finns en praxis för vad som görs. Men vi lägger inga sådana förslag.

Prioriteringar inom vården är ingen nyhet, det är däremot den systematiska medicinska genomgången enligt Calltorp.

Genom 22 medicinska råd har alla sjukhus och primärvården i Västra Götaland varit med och tagit fram prioriteringslistan.

All medicinsk verksamhet har rangordnats i angelägenhetsordning.

Tjänstemannaförslaget kommer att hamna på hälso- och sjukvårdsstyrelsens bord på torsdagen.

Då tar politikerna vid, och svaret på vad som ska bekostas privat kommer kanske att klarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!