-- Det är ingen normalsituation för arbetet ute i skogen. Det skapas stressfaktorer och om man åsidosätter säkerhetskraven är det mycket stor risk för att det sker allvarliga skador, säger Roger Mattsson, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.
Flera dödsolyckor och svåra olycksfall har redan inträffat. Tillsynen vid arbete i skogen kommer att intensifieras, förklarade Arbetsmiljöverket vid en presskonferens i Falkenberg på fredagen.
Förödelsen blev enorm efter ovädret för några veckor sedan, och ett mödosamt arbete pågår med att röja upp och att återställa linjer.
-- I nästa vecka ska vi börja inspektera linjearbetet. Nätägaren ska ha en arbetsmiljöplan som beskriver risker som kan finnas och hur man undviker dem. Planen ska också delges entreprenörer och spridas vidare till dem som entreprenörerna kan komma att anlita.
Bland de praktiska exemplen gäller hur man sätter tillbaka stolpar och hur de stagas under arbetet så att de inte rasar.
-- Det ska finnas rutiner för hur man bryter spänning i ett arbetsområde, och rutiner för hur man sedan spänningssätter på ett säkert sätt, säger Roger Mattsson.
Andra krav är att det ska finnas bra kommunikation inom arbetslagen. Ensamarbete i skogen bör inte förekomma, enligt Arbetsmiljöverket.
-- Man ska ha visuell kontakt med varandra. Har man inte det ska man ha någon typ av larm, så att man snabbt kan bli hjälpt, säger biträdande tillsynsdirektör Håkan Asterhall.
Kommunikationerna mellan de som arbetar manuellt och de som kör skogsmaskiner måste också fungera bra.
-- Man kommer att jobba inom varandras arbetsområde på ett annat sätt än vad som gäller vid normal avverkning. Normalt är säkerhetstänkandet ganska bra inom den här branschen, men det här är ju en situation som inte är vanlig. säger Roger Mattsson.