Energibolagen har visserligen intensifierat satsningarna på säkrare ledningar men det återstår fem års arbete innan elsäkerheten blir godtagbar i hela landet.
Vattenfall har tidigare beslutat att satsa tio miljarder kronor under fem år.
-- Nu har vi speedat upp programmet och genomför det på kortare tid, säger nätchef Bernt Hansson.
Det handlar till största delen om att ersätta blanktråd med nedgrävd kabel eller i mindre utsträckning med isolerade luftledningar i det så kallade mellanspänningsnätet som består av 10- och 20-kilovoltsledningar. De större 130-kilovoltsledningarna klarar sig i allmänhet.
-- De mest störningsutsatta delarna omfattar 1 200 mil och de ska vara åtgärdade till 2008, säger Hansson.
I år har Vattenfall hunnit med 220 mil sådana ledningar och nästa år är den planerade volymen 270 mil. Programmet kommer att löpa fram till 2010.
I Västsverige åtgärdades 25 mil 2004, 45 mil i år och för nästa år planeras 80 mil.
Förutom leverans- och logistikproblem kan tillståndsgivningen vara en flaskhals.
-- Men processen har blivit smidigare och går snabbare. Det har gjort att vi kan öka genomströmningen, säger Hansson.
En annan lärdom som Vattenfall dragit är att kundservicen måste hålla öppet dygnet runt för att kunderna snabbt ska kunna få hjälp. Vattenfall har en frivillig 24-timmarsgräns för ekonomisk kompensation vid strömavbrott men säger sig inte kunna garantera att alltid uppfylla det krav på en tolvtimmarsgräns som föreslagits.
-- Säkerheten måste gå i första rummet. Vi kan inte släppa ut personal om vi inte kan garantera säkerheten Det kan vara problematiskt om det är mitt i natten och extremt hårt väder, säger Hansson.
-- Under de första timmarna kanske det inte går att komma fram på vägarna. Ingen har ställt krav på Vägverket att hålla vägarna öppna så att vi kan ta oss fram, säger Bengt Johansson, chef för Fortums nätverksamhet i Sverige.
Fortum ska för sin del förbättra 150 mil ledningar per år fram till 2011.
-- Vi satsar omkring fyra miljarder kronor på elnätet säger Johansson.
Eon (tidigare Sydkraft) drabbades hårt av Gudrun. Mycket av arbetet har därför gått ut på att röja ledningsgator och gräva ned de tillfälliga ledningar som lades ut för att få fram ström till abonnenterna.