Mastodontmål inleds om Prosolvia

Först kom revisorn med en felaktig revisionsberättelse. När media skrev om luftfakturor fick samme revisor i uppdrag att granska sig själv.Det handlar om det skandalomsusade IT-företaget Prosolvia och är åklagarens bild av vad som hände.

Göteborg (TT)2004-01-05 07:54

Revisorn Nils Brehmer, som arbetar för Sveriges största revisionsfirma Öhrlings Pricewaterhouse Cooper, är åtalad för grovt svindleri. Han har en lång erfarenhet av revisorsuppdrag i många stora företag, bland annat Volvo.

IT-kometen Prosolvia står nu inför en rättslig process av mastodontmått. Företagets två grundare och huvudägare, Dan Lejerskär och Morgan Herou, pekas ut som huvudmän, misstänkta för grovt bokföringsbrott och grovt svindleri.

De övriga åtalade är företagets finanschef Magnus Svernlöv och en annan anställd.

Senare i januari inleds rättegången i Göteborgs tingsrätt och pågår till slutet av november med ett kortare sommaruppehåll.

Treholt

Under hundratalet dagar ska en stor mängd vittnen passera rättssalen. Förhör ska hållas på både engelska, spanska och japanska.

Själva förundersökningen är en gedigen historia. Den omfattar 64 pärmar med 12 000 sidor och har fått ett eget rum på tingsrätten.

År 1997 redovisade Prosolvia stark tillväxt och vinstökning. Affärsidén var datorer med inriktning på att skapa virtuella miljöer.

Expansionen skedde inte bara i Sverige utan också bland annat i USA, Japan och Sydafrika.

När företaget ville komma in på den ryska marknaden vände det sig till den forne norske storspionen Arne Treholt.

Men det blev inget av Rysslandssatsningen.

-- Vi hade ett par möten i Moskva. Men det fanns inget speciellt intresse från de ryska kontakter vi hade att gå in i samarbete med Prosolvia, sade Arne Treholt till TT nyligen.

Konkurs

Åklagarna hävdar att det hela var en skenaffär med en uppdiktad motpart vilken hjälpte till att "blåsa upp" företagets resultat.

Arne Treholt är dock inte misstänkt för något brott.

Prosolvia introducerades på börsen och utsågs 1997 till "årets tjänsteföretag".

Året därpå värderades det till som mest över fyra miljarder kronor, medan aktien som högst stod i 388 kronor.

Men företaget gav en falsk bild av sin ekonomi, menar de två åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg som väckt åtal.

De anser att Prosolvia redovisat felaktiga inkomster på omkring 150 miljoner kronor under 1997.

1998 sprack bubblan. Det avslöjades då bland annat att företaget hade polisanmälts för tvivelaktiga husaffärer i Portugal. I december samma år försattes Prosolvia i konkurs.

I januari förra året väckte chefsåklagare Per Lind och vice chefsåklagare Annette Olsson åtal.

De hävdar att ledningen -- Lejerskär, Herou och Svernlöv -- i april 1998 försökte påverka priset på aktier i Prosolvia genom vilseledande uppgifter i pressinformation.

Förnekar brott

Lejerskär ska senare vid bolagsstämman samma månad ha spridit vilseledande uppgifter också för att påverka priset på aktien, hävdar åklagarna.

Alla de fem åtalade förnekar att de gjort något brottsligt. Flera av dem anser att det var den negativa publiciteten som bidrog till Prosolvias fall.

Miljardkrav

Parallellt med brottmålet kväver konkursförvaltaren i två processer Prosolvias ledning samt Öhrlings Pricewaterhouse Coopers och revisorn Nils Brehmer på totalt 1,4 miljarder kronor som ersättning för skador.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!