Matematik kan bli roligare

Hur delar man bäst upp en tårta? Det problemet kan fresta även elever som inte kan så mycket matte, konstaterar professor Kimmo Eriksson vid Mälardalens högskola.

Göteborg (TT)2004-09-27 04:23

Han var med när skolmattens brist på dragningskraft på lördagen diskuterades på bokmässan i Göteborg under rubriken Vem älskar matte?

För Kimmo Eriksson är svaret enkelt:

-- Alla älskar matte och håller på med matematik hela dagarna. Man räknar procent och jämför olika saker efter stor eller större, eller vem som har mer eller mindre. Det gäller att inte tappa bort den delen av ämnet.

Elever blir avskräckta

Ämnets dåliga rykte tror Eriksson beror på att undervisningen i skolan är för enahanda och för fokuserad på räkning.

En annan orsak till att många skolbarn blir avskräckta från matte kan vara att ämnet ofta kopplas till teknik.

-- Men matematik handlar inte bara om att räkna på tekniska saker, utan också om hur man kan lösa olika logiska problem. Det gäller att förmedla det i skolan, framhåller Kimmo Eriksson.

Hur delar man då bäst upp tårtan?

-- En princip som fungerar är att en delar och en väljer. Det är faktiskt ett bra exempel på en utmärkt matematisk princip.

Ska man sedan dela upp tårtan mellan tre eller fler personer blir det mer komplicerat.

-- Innan man kan gå vidare till nästa nivå och lösa sådana mer komplicerade problem krävs också den tråkiga träningen. Men det gäller att hitta en bra balans i undervisningen, säger Eriksson.

Nya förslag

För att öka intresset för matematik har regeringen tillsatt en matematikdelegation som kommer att presentera sina förslag till utbildningsminister Thomas Östros.

Kimmo Eriksson hoppas att delegationen ska föreslå att man involverar universitetsmatematiker på ett bättre sätt i skolan och satsar på fortbildning av lärare. På så sätt tror han att det går att öka intresset och få fler att söka sig till matematikutbildningar på universitetsnivå.

Godnattproblem

Erikssons egna matteintresse grundlades tidigt, med två matematiker till föräldrar. I stället för godnattsagor var det godnattproblem som gällde.

-- Det blev till att jag såg det som en belöning med en logisk utmaning och som något positivt, det är ju ett av många tänkbara knep man kan ta till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om