I stora delar av Vättern förbjuds det helt och hållet, utom för kräftor. Områdena som blir helt fredade året runt är vid Tängen i höjd med Karlsborg, Norrgrundet norr om Visingsö och Fingals i sydöstra Vättern.
Dessutom blir det skärpta regler för det fiske som får förekomma, bland annat ökas minimilängden på rödingen som får fiskas från 40 till 50 centimeter.
För den som tar röding med handredskap så minskas den tillåtna fångsten från tre till två rödingar per dygn, och för den som fiskar med nät så krävs nu speciellt stormaskiga nät för yrkesfiske på mer än 30 meters djup.
Privatfiske med nät på mer än 30 meters djup förbjuds.
Det blir också andra restriktioner, till exempel allmänhetens kräftfiske som numera enbart får ske under helgerna i perioden från slutet av augusti till mitten av september.
Under veckodagarna har yrkesfiskarna kräftfisket för sig själva.
Beståndet av röding har minskat kraftig på senare år. Under perioden 1920 till mitten av 1950-talet fångades i snitt cirka 60 ton per år.
-- År 2003 fångades bara tio ton, säger Martin Ryd-gren, avdelningsdirektör vid Fiskeriverket.
Rödingen i Vättern är det sydligaste beståndet i Sverige av röding och betraktas som ett mycket skyddsvärt bestånd. Varför tillgången minskat vet myndigheterna inte riktigt.
-- Det kan bero på miljöfaktorer, klimat eller fisketryck, säger Rydgren.
I det nya program som nu tas för fisket i Vättern ligger också intensifierade undersökningar till fiskbeståndets utveckling.
Det finns ett 20-tal yrkesfiskare verksamma i Vättern. Enligt Fiskeriverket bör de kunna kompensera den ekonomiska förlusten från minskat fiske med ökade inkomster från kräftfisket.