-- Detta är en potential för att ännu fler människor ska bli långtidssjukskrivna, varnar Ingemar Alserud, vd för det statliga utbildningsföretaget Lernia.
-- Det är uppenbart att man inte blir friskare, utan snarare sjukare, av att upprepade gånger jobba fast man är sjuk, tillägger Alserud.
Undersökningen, beställd av Lernia, presenterades på onsdagen i samband med Kvalitetsmässan i Göteborg. Opinionsinstitutet Sifo intervjuade drygt 1 000 personer från 15 år och uppåt i slutet av september.
65 procent svarade att de någon gång under ett år gått till jobbet trots sjukdom. Var fjärde person, 25 procent, uppgav att de gjort det flera gånger.
Ingemar Alserud tror inte att karensdagen i sjukförsäkringen har någon stor betydelse i sammanhanget. Han lutar mera åt andra förklaringar.
-- Det kan vara Luther, eller en plikttrogenhet att inte känna efter, eller att vi vet att kollegerna drabbas om vi stannar hemma, resonerar Alserud.
Arbetare och egna företagare går oftare till jobbet fast de är sjuka än tjänstemän gör.
En annan fråga i undersökningen visar att var fjärde person, 25 procent, någon gång sökt läkarhjälp för att man mått fysiskt eller psykiskt dåligt på jobbet. Åtta procent hade gjort det flera gånger.
-- Man tenderar att bli sjuk på grund av sin arbetssituation, som kanske är alltför stressig och arbetsam. Många långtidssjukskrivna anger att de är det på grund av sitt arbete, påpekar Ingemar Alserud.
Lernia jobbar bland annat med att ge ny utbildning till sjukskrivna som ska ut i arbetslivet igen men inte kan återgå till det jobb de hade förut.
De intervjuade fick också berätta om de någon gång under det senaste året sjukskrivit sig bara för att slippa gå till jobbet. Sex procent svarade ja på den frågan.
De allra flesta trivs på sitt jobb. Drygt hälften, 59 procent, svarade att de trivs mycket bra. 33 procent trivs ganska bra. Bara sex procent uppgav att de inte trivs särskilt bra, eller inte trivs alls, på sitt jobb.