Beskedet om att regeringen satsar på vägbyggen för att stödja Saab Automobile i Trollhättan hälsas med glädje av åkeribranschen.
"Det handlar för vår del kanske inte om att spara tid utan om trafiksäkerhet och minskade kostnader när det gällar driften", skriver Hans Ljungberg, vd i Västra Götalands åkeriförening.
En jämnare trafikrytm på riksväg 45 och 44 gynnar inte bara Saabtransporterna utan hela regionen, påpekar Ljungberg.
Att facket accepterar att medlemmar från andra fack går in och gör arbeten utanför sina avtalsområden, har varit en viktig principfråga att lösa under förhandlingarna inför offerten.
Det handlar om att man får täcka upp tillfälliga luckor, så att inte bandet stannar, säger Chresten Nielsen, vice ordförande i verkstadsklubben, till TT.
Tanken är alltså inte att tjänstemän ska kunna placeras vid bandet någon vecka om arbetstrycket skulle bli hårt, utan överenskommelsen ska mer ses som en säkerhetsåtgärd. Vid sjukdom, trafikhinder eller vad det nu kan vara som orsakar att det plötsligt och oväntat saknas folk vid bandet, så ska tillfälliga omflyttningar kunna ske så att företaget hinner göra något åt problemet.
Vad Rüsselsheims paket innehåller när det gäller de anställdas villkor vet inte Chresten Nielsen. Något utbyte mellan facken om vilka villkor man kan acceptera har inte förekommit.
Arbetet med att få dubbelspår för järnvägen mellan Trollhättan och Göteborg har redan startat. När det gäller triangelspåret i Marieholm i Göteborg, som är av stor vikt för godstrafiken, så kan arbetet komma i gång redan nästa år, konstaterar miljöpartiet i en kommentar till regeringspaketet.