Felsatsningar på dambyxor och dålig kontroll på inköpen raderade som väntat ut klädkedjan Lindex vinst för tredje kvartalet.
Storstädningen av bolaget är i full gång och mot slutet av året blir det bättre tror ledningen.
Resultatet efter finansnetto blev blott 1 miljon kronor för räkenskapsårets tredje kvartal, mars-maj 2004. Motsvarande period förra året redovisade Lindex en vinst på 76 miljoner kronor.
Det var i höstas som den ledningsgrupp som nu har fått sparken gjorde grova felsatsningar på bland annat orealistiskt stora inköp av dambyxor. Bolaget har under våren tvingats vinstvarna två gånger och resultatet för andra kvartalet blev en förlust på 55 miljoner kronor.
Men höstens misstag fortsätter att plåga Lindex och resultatet för tredje kvartalet belastas därför med sammanlagt 71 miljoner kronor i engångskostnader.
Det i praktiken osäljbara byxlagret belastar resultatet med 45 miljoner kronor. Kostnader för de sparkade cheferna uppgår till 17 miljoner kronor och 9 miljoner gäller kostnader för nedläggningen av Lindexbutiker i Tyskland.
Lindex tf vd Conny Karlsson hoppas kunna sälja byxorna till Ryssland och Turkiet. Men han tror att förtjänsten blir mycket blygsam.
Den svaga tyska ekonomin har hämmat den tyska detaljhandeln de senaste åren. Nedgången har drabbat Lindex hårt och resultatet för Lindex tyska verksamhet blev en förlust på 34 miljoner kronor under tredje kvartalet.
Därför ska sammanlagt tio butiker i Tyskland stängas fram till årsskiftet. Lindexledningen hoppas att de återstående 20 butikerna ska börja leverera vinst nästa år.
Nya chefer, effektivare organisation och bättre koll på inköpen genom effektivare datasystem ska vända på den negativa utvecklingen. Rekryteringen av en ny vd är i full gång och förhoppningen är att kunna presentera den nya Lindexchefen efter sommaren.
Lindex försäljning steg marginellt till knappt 1,3 miljarder kronor under tredje kvartalet och resultatet för räkenskapsårets tre första kvartal blev en vinst på 33 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 176 miljoner kronor motsvarande period förra året.
Drygt 70 procent av Lindex inköp sker numera från Asien och den trenden väntas öka allt mer.
Enligt Conny Karlsson finns det ljusglimtar i bolagets verksamhet. Det gäller främst försäljningen av barn- och damunderkläder.
Men vi märker en allt hårdare konkurrens från framför allt H & M i Sverige, säger Conny Karlsson.
Lindexkoncernen har för närvarande 316 butiker i Norden och 30 i Tyskland. Till detta kommer de 59 Twilfitbutikerna.