Gahrton: Ingen dold agenda

Göteborg2003-08-23 15:49

Vid ett nej till euron kommer Sverige fortsätta vara med i EU.

Det sade miljöpartiet när man inledde sin valspurt i Göteborg på lördagen. Något irriterat menade miljöpartisterna att andra partier beskyllt mp för att ha en dold agenda - att ta Sverige ur EU.

Valspurten inleddes med en presskonferens där miljöpartiet presenterade sin syn på vad ett nej till euron kommer att innebära.

Ett nej till EMU betyder ett nej till att lämna över makten till centralbyråkrater och bankdirektörer. Det betyder inte att rösta för ett utträde ur EU, folkomröstningen handlar om EMU och ingenting annat, sade EU-parlamentarikern Per Gahrton.

Tillsammans med partiets språkrör, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, lade Garthon fram 20 svar på vad som händer om det blir ett nej i folkomröstningen.

Jasidan har kastat ut diverse påståenden om vad vi tycker och vad som kommer att hända vid ett nej. Det är därför som vi presenterar de här punkterna, sade Maria Wetterstrand.

Framför allt framhöll partiet att man inte har några planer på att avsluta regeringssamarbetet eller på att begära att Sverige ska ut ur EU.

Göran Perssons regering kommer att sitta kvar vid ett nej och vi kommer inte att stödja en misstroendeförklaring eller ett krav på nyval, sade Peter Eriksson.

Miljöpartiets ledande trio fortsatte sedan till Kungsportsplatsen i centrala Göteborg. Där höll man ett blåsigt torgmöte i kraftig motvind. I opinionsmätningarna blåser det dock medvind för nejsidan. Enligt fredagens Sifo-undersökning skulle 50 procent rösta nej till euron och 34 procent ja.

Vi tar inte ut något i förskott. Vad jag kan vara lite orolig för är att väljare på nejsidan inte känner att de måste gå att rösta, sade Maria Wetterstrand till TT.

Mycket av energin på mötet lades på att varna för att en gemensam ränta kan skapa svårigheter för de enskilda euro-länderna.

Det är bättre för ett land att ha en ränta som är anpassad efter den egna konjunkturen än en ränta som är anpassad efter ett genomsnitt av 20-25 länder, sade Maria Wetterstrand till TT.

Jasidans ränteargument, att Sverige riskerar högre räntor vid ett nej i folkomröstningen, avfärdade Peter Eriksson helt.

Det är struntprat. Att räntan är lägre i euro-zonen beror ju på att de är inne i en djup ekonomisk kris, sade han till TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!