Ökad etanolinblandning i bensinen blir nödvändigt för att nå målet, framgick vid en konferens om fordonsgas i Göteborg.
-- Etanolspåret blir ett stort inslag i att uppnå de 5,75 procent som vi förhoppningsvis kommer att åta oss, säger statens utredare Hans Sandebring till TT.
Han räknar med att lägga fram ett betänkande om introduktionen av förnybara bränslen senast den 31 december.
Det som talar mot en snabb introduktion av gasdrift är bland annat att det kräver ett utbyggt distributionsnät.
Gasdrivna bilar är betydligt dyrare än vanliga bensinbilar eftersom de måste vara utrustade med speciellt anpassade motorer. För en vanlig Volvo V 70 ligger exempelvis extrakostnaden på 30 000--40 000 kronor. Även andrahandsvärdet påverkas negativt på grund av bristen på tankställen.
Den lägre kostnaden för naturgas bär sig först vid långa körsträckor inom ett begränsat område som exempelvis för taxibilar.
Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson säger att gas i olika former är den bästa möjligheten för att minska koldioxidutsläppen från biltrafiken. Regeringens krav på att alla svenska bensinstationer ska tillhandahålla ett förnybart bränsle 2005 kommer ensidigt att gynna etanol, som framställs av spannmål eller skogsråvara, och motverka införandet av biodrivmedel.
Hans Sandebring är tveksam till om intresset för gasdrift kan stimuleras med ytterligare subventioner eftersom satsningen på alternativa bränslen redan i dag uppgår till en miljard kronor.
Han studerar just nu om så kallade gröna certifikat i likhet med dem som finns på elsidan skulle kunna användas som ett alternativ till lagstiftning och subventioner.
När det gäller de höga extrakostnaderna för bilister som väljer gasdrift vill han lägga ett större ansvar på tillverkarna.
-- Det borde också vara möjligt att på ett enklare sätt bygga om gamla bilar för fordonsgas eftersom man i dag är helt beroende av nybilsproduktionen och det går för långsamt, säger Sandebring.
Volvo Personvagnars vd Hans-Olov Olsson säger att priset beror på höga utvecklingskostnader. Volvo har lagt ut drygt 200 miljoner kronor på att utveckla sina så kallade bi-fuelbilar. Större volymer skulle öka chansen att pressa priset.
-- Vi har kapacitet att tillverkar 6 000 om året, men försäljningen stannar kanske vid hälften, säger Olsson.
Många av Volvos naturgasbilar rullar i Göteborg tack vare att de kommunala myndigheterna satsat på naturgas och att antalet mackar är tillräckligt många. Även i Linköping finns flera gasmackar som täcker exempelvis taxis behov.
Olssons krav på staten är sänkta drivmedelsskatter, sänkta förmånsvärden och ett utbyggt distributionsnät.
Medan Malmö och Göteborg satsar på naturgas, som är ett fossilt bränsle, går Stockholm in för den klimatvänligare biogasen. Naturgasnäten i Malmö- och Göteborgsregionerna har dock den fördelen att de kan kombineras med biogas.