Undersökningen omfattar samtliga omkring 5 000 anställda vid universitetet. De fick svara på 80 frågor, och svarsprocenten blev 73 procent.
- Enligt personalen är vi inte särskilt bra på att hantera konflikter. Det är en övervägande andel som tycker att vi i första hand sopar problemen under mattan, och inte tar itu med dem på det sätt som man skulle kunna önska, säger universitetslektor Joseph Schaller.
Vika undan konflikter
Han är en av dem som gjort undersökningen, vilken presenterades vid en presskonferens på måndagen.
Varför har det då blivit så?
- Jag tror att det finns en viss tradition att vika lite lätt undan konflikter och samarbetssvårigheter, och hoppas att problemen löser sig själva.
Detta är dock något som inte gäller bara universitetet utan till stor del i övrigt i samhället också, enligt Schaller.
- Vi är inte särskilt unika.
I undersökningen svarade 76 procent att de är glada och tillfreds eller att de har en ganska positiv känsla vid tanken på arbetet. Åt andra hållet, att man känner en viss olust eller stark olust, där svarade elva procent ja.
Överraskar inte
Gunnar Svedberg är sedan den 1 juli ny rektor för universitet.
TT: Vad var väntat och oväntat för dig?
- Att det är en hög siffra för att man trivs överraskar mig inte. Däremot hade jag kanske inte förväntat mig att så pass många upplever att det inte är särskilt högt i tak, att man inte får framföra kritik. Det får vi titta närmare på, säger Gunnar Svedberg.
- Vi måste ha en öppen atmosfär.
Mer än en fjärdedel av personalen säger i undersökningen att de helt säkert eller troligen kommer att få en försämrad ställning på arbetsplatsen och/eller mötas av ovilja från arbetskamrater om de skulle föra fram kritiska synpunkter och resonemang. En ännu större grupp, över en tredjedel, menar att de helt säkert eller troligen skulle mötas av ovilja från chefer.
Mobbade
När det gäller mobbning på arbetsplatsen svarade 28 procent att de känner till att det under det senaste året förekommit att anställda mobbats, 14 procent uppgav att de själva blivit utsatta. För könskränkningar/sexuella trakasserier är siffrorna sju respektive 2,7 procent.Sjukfrånvaron bland doktoranderna har ökat.
- Det beror framför allt på ett det är ett krav på att doktorandutbildningen ska vara avklarade inom fyra år. Tidspressen har ökat. Doktoranderna är vår kommande kompetensförsörjningsresurs, så det finns all anledning att titta närmare på detta, säger personaldirektör Christina Nordberg.