Stor misstro mot livbolagen

Göteborg2004-09-26 16:37

Sju av tio saknar förtroende för livförsäkringsbolagen. Bland dem över 50 år är tvivlet på livbolagen ännu större - tre av fyra är misstrogna.

Jag är inte förvånad. Att bygga upp ett förtroende som gått förlorat är en lång process. Det gäller att ha tålamod, säger biträdande finansminister Gunnar Lund till TT.

Vid sidan av de åtgärder som regeringen redan vidtagit och kommer att vidta efterlyser han fortsatta insatser från livbolagen själva.

Bolagen måste övertyga kunderna om att de inte tänker finna sig i att enskilda ledningar skor sig på olika sätt.
Ett annat mycket stort uppdrag är att förbättra den information som går ut till försäkringstagarna. Livbolagen har inte varit tillräckligt tydliga när produkter har sålts.

Ett år efter att Skandiaaffärerna var som mest turbulenta och livförsäkringsbolagen tog tillbaka pengar som försäkringstagarna trodde var säkrade för deras del har Göteborgs-Posten låtit Sifo göra en ny undersökning.

Allra mest skeptiska är kvinnor mellan 50 och 64 år. I den gruppen saknar åtta av tio förtroende.

Det är väldigt allvarligt att det är på det här sättet, men kanske inte förvånansvärt, säger Folksams vd Anders Sundström till TT.

För att återvinna kundernas förtroende tror han på ett batteri av långsiktiga åtgärder snarare än att visa upp kortsiktiga placeringsframgångar.

Vi måste jobba på bred front. Det handlar om sådant som att förebygga skador, brott och olyckor, ställa höga etiska krav, men också om hur vi själva uppträder.

Även Urban Bäckström, vd för Skandia Liv, konstaterar att det är ett långsiktigt arbete som väntar.

Siffrorna visar att förtroende kan förloras snabbt, men tar tid att återvinna. Det finns givetvis en besvikelse. Det är människors besparingar vi anförtros, säger han till GP.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!