Telematik, eller trådlös kommunikation, har blivit en gren inom bilindustrin med koncentration till Göteborg och Västsverige.
Näringsminister Leif Pagrotsky inledde på tisdagen en internationell konferens i ämnet på Lindholmen Science Park i Göteborg.
Det som intresserar vanliga bilister är exempelvis navigationssystem, säger Greg Geiselhart, vd för Telematics Valley där många telematikföretag i Göteborgsregionen ingår.
Hittills finns navigationssystem mest i taxibilar och andra kommersiella fordon, men utvecklingen går snabbt mot allt bredare kundgrupper.
Volvo och andra bilföretag har exempelvis utrustning som slår larm till en kommunikationscentral om krockkudden utlöses.
Då upprättas automatiskt en tvåvägskommunikation så att man på centralen kan få reda på hur allvarliga personskador det rör sig om och anpassa räddningsinsatsen därefter, säger Geiselhart.
Får man ingen kontakt med föraren skickas omedelbart hjälp fram.
Inom åkeribranschen bidrar telematik till effektivare transporter eftersom godsflödet kan anpassas bättre till de bilar som finns tillgängliga.
Den trådlösa kommunikationen inom själva bilen utvecklas också snabbt och kan exempelvis informera föraren om våta vägbanor, halka eller om något fel uppstått på bilen.
Möjligheterna att kommunicera med omvärlden ökar hela tiden i takt med utvecklingen inom internet.
I Göteborgsregionen arbetar ett tusental personer i ett 60-tal företag med telematik. Det är allt från små groddföretag från Chalmers till multinationella koncerner som Ericsson och IBM.
En viktig orsak till utvecklingen i Västsverige är de satsningar som Ford och General Motors gjort i Volvo Personvagnar respektive Saab Automobile.
Volvo har exempelvis fått i uppdrag att svara för telematikutvecklingen inom Fords premieumgrupp (PAG), där också Jaguar, Aston Martin och Land Rover ingår.
Den kompetens som Saab besitter är också värdefull för GM, säger Greg Geiselhart.
Det är en av många faktorer som kommer att vägas in i kampen mellan Trollhättan och Rüsselsheim.
Även japanska Mitsubishi har lagt sitt europeiska telamatikutvecklingscentrum i Göteborg.
Totalt omsätter telematik, telekommunikation och mikrovågsteknik omkring 20 miljarder kronor per år i Göteborgsregionen.
Den har därmed, enligt marknadsföringsbolaget Business Region Göteborg, en unik potential för att kombinera avancerad teknik för trådlös kommunikation och utveckling av fordon.
Intäkterna för den europeiska telematikmarknad som är kopplad till fordonsindustrin uppgick till en miljard euro 2000. Marknadsundersökningar visar att den siffran kan stiga till drygt åtta miljarder euro 2007.