Konjunkturen i USA börjar sakta peka uppåt igen. Det är bra för Volvo.
Europa då?
Volvos koncernchef Leif Johansson ville inte vara för detaljerad i sina prognoser när han på tisdagen mötte pressen i Göteborg.
Normalt tar det ett år innan en uppgång i USA märks i Europa.
I väntan på uppgången finns intressanta alternativ för Volvokoncernen.
Vi har den östeuropeiska marknaden och följderna av EU-utvidgningen. De staterna investerar nu på ett sätt som de kanske inte hade gjort annars.
Mera tydlig var Johansson i sina synpunkter på den svenska EMU-omröstningen om en månad.
Som ansvarig för en koncern med 25 000 anställda är det rätt lätt att komma fram till slutsatsen att Sverige bör säga ja, ansåg Johansson.
För ett företag skulle det eliminera osäkerheten kring den svenska kronan och spara pengar. Effekterna av ett nej däremot kan bli kännbara.
Jag tror det kostar 0,25-0,5 procent i tillväxt, tror Johansson. På kort sikt innebär det inte så mycket men på tio år ger det ett betydande gap mellan oss och andra länder.
Om tio år tror jag vi ångrar oss ordentligt om vi röstar nej.
Tisdagens pressträff med Johansson hölls på Pentas anläggning på Krossholmen i Göteborgs hamn. En ubåt från den stora marina övningen i området låg i fonden mellan några holmar, medan Pentaledningen talade om sitt nya dieselprogram och om hur detta öppnar nya möjligheter.
En av de nya motorerna är en marin variant av den personvagnsdiesel som Volvo tog beslut om 1997-1998 då allt ännu var samlat i en och samma koncern.
När den presenterades 2001 var Volvo personvagnar del av Ford och avskiljt från resten av gamla Volvo. Det är i grunden samma motor som man hittar i till exempel S80 och V70 och byggs i Skövde. Sedan förs motorerna till Vara för att anpassas för marin drift.
Där har nysatsningen gett en personalökning på cirka 50 anställda och i dag arbetar 200 personer i Vara. Positiv utveckling för de nya motorerna kan ge ytterligare nyanställningar och då så småningom i Köping där dreven till båtmotorerna tillverkas.