Det tycks vara ett gott liv med stor frihet att vara kravgodkänd höna. Det finns regler för antalet kvadratmeter bete (fyra per höna) och hur många hönor som får finnas på varje kvadratmeter stall (sex stycken) och vad de ska äta (bara naturligt och kravodlat).
Fortfarande är hönsen kvar inne på vinterverandan där de går och sprätter i halmen ihop med sina tuppar. Inne i stallet har de tre våningar att bo på, i mitten finns redena där de lägger sina ägg, ett varje dag. Ägget lägger sig helt prydligt på ett transportband som för ut det till sortering och placerar det på en äggbricka, automatiskt klart för leverans till packeri.
Viss mänsklig insats krävs ändå. Magnus och Eva Davidsson putsar bort skräp och dun från äggen innan de hamnar i lådorna.
– Det är samma jobb, och det måste göras varenda dag, säger Magnus. Men mellan hönsgenerationerna. Då kan vi ha semester.
Hönsen lever nämligen i ungefär 85 veckor, sedan avtar deras värpförmåga och deras tid är ute. Värphöns ger inte mycket kött, men de kommer ändå till användning, som prisbelönt kravbuljong.
När det är dags för generationsväxling i Gottlösa blir det tomt i stallet i en månad. Allting ska städas och förberedas för nästa generation höns, som kommer från en uppfödare i Linghem när de är 16 veckor gamla. De har sällskap av ett antal tuppar. På Gottlösa kan de få ett liv – det får de annars inte. Tuppkycklingar är inte lönsamma för uppfödning. På Postgården i Gottlösa gör de dock nytta på flera sätt: de lockar ut hönsen på grönbete, de varnar för hök och andra farligheter (som när katten August eller andra besökare närmar sig) och håller ordning rent allmänt.
Efterfrågan på ekologiska ägg ökar. I gårdens äggbod passerar en ström av kunder.
– Allt fler vill ha närodlat, säger Eva Davidsson. Folk gillar att veta vad de köper och de vill gärna prata med oss.
Producenterna blir också fler. Magnus Davidsson har haft värphöns i ett par år. Innan dess var han grisbonde i 32 år.
– Men det var tungt och lönsamheten blev allt sämre, berättar han. Ekologisk äggproduktion tilltalade mig. Jag var redan ekologisk växtodlare, och här kunde jag får ett fungerande kretslopp. Vi odlar nästan allt foder som hönsen ska äta, och all hönsgödsel går tillbaka till odlingen. Det känns bra.