Vi är ett grillande släkte. Så är det bara. Förmodligen hänger det samman med att vi är så frusna av oss. Våra dystra Bergmanska gener söker glöd och värme. Eller nåt.
Och om man nu ändå gör sig omaket att få fyr på grillen kan man ju lika gärna utnyttja den till sista lilla glödgnista.
Planering och folie
Med bara en ynka dos planering och fantasi kan du trolla fram magiska desserter på eftervärmen. Frukt gör sig fantastiskt väl på grillen. Sötman framhävs och värmen frigör smakerna på ett smått förtjusande vis.
Antingen lägger du frukterna direkt på grillen eller också sveper du in dem i ett foliepaket och tillsätter diverse godsaker.
Nektariner, persikor och ananas är exempel på grillvänlig frukt. Och så äpplen så klart. Bär kan vara lite kinkigare eftersom de är små och ramlar ner mellan gallerstängerna. Däremot passar de finfint i ett foliepaket. Kanhända med en skön vaniljkräm som sällskap.
Grillad, himmelsk ost
Att svepa in en ost i folie och lägga på grillen kan också bli en himmelsk dessert. Gärna en hel liten brie eller camembert. Pimpa den med lite råsocker på toppen och slatt portvin och gomseglen skolen fladdra i sambatakt.
Det finns med andra ord all anledning att låta grillen glöda vidare långt efter sista köttbiten lämnat gallret. Grillen är en förnämlig konditor.
Chiliglaserade fruktspett med limekräm
4 portioner, 15 minuter
Tuffa smakkombinationer gör tuffa dessertspett.
2 nektariner
1/2 ananas
1/2 l jordgubbar
8 physalisfrukter
1 dl sweet chili-sås
1 lime
Tillbehör:
2 dl grekisk yoghurt (gärna Fontana)
skalet av 1 lime
2 tsk acaciahonung
Dela nektariner och ananas i bitar. Varva bitarna med hela jordgubbar och physalisfrukter på blötlagda grillspett.
Blanda sweet chili-sås med saft och skal av en lime. Pensla blandningen på spetten. Grilla några sekunder på ena sidan. Vänd och grilla andra sidan tills frukten börjar få färg. Pensla lite extra på slutet.
Blanda yoghurt med rivet limeskal och ringla honung över. Servera till fruktspetten.
Gino på grillen
4 portioner, 15 minuter
Gino är numera en klassisk dessert som skapats av restaurang P.A&Co i Stockholm. Den går även att greja på grillen.
3 kiwifrukter
2 bananer
cirka 25 färska jordgubbar
200 g vit choklad
Tillbehör:
vaniljglass
Gör fyra små foliepaket eller ett stort. Skala och skiva kiwifrukterna och bananerna. Skiva eller dela jordgubbarna i kvartar. Fördela frukten på foliet. Riv över 200 g vit choklad. Vik ihop paketen noga eftersom frukten vätskar sig. Lägg på grillen i cirka 5 minuter.
Servera med en god vaniljglass.
Calvadosäpplen med rosmarin och kanel
4 portioner, 15 minuter
Äpplen är som gjorda för att grilla. Här kommer de i mumsiga paket.
2-3 stora äpplen
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk råsocker
1 tsk kanel
1 tsk citronsaft
25 g smör
4 msk calvados
Tillbehör:
2 dl crème fraiche
1 citron
Skär äpplena i tjocka skivor. Hacka rosmarinen och blanda med råsocker och kanel. Vänd äppelskivorna i blandningen och fördela på fyra ark dubbel folie. Pressa över lite citronsaft och lägg på en liten klick smör. Vik ihop sidorna på foliearken med dubbla veck. Slå i 1 msk calvados i varje paket. Förslut sista kanten noga och lägg på grillen i cirka tio minuter.
Servera med crème fraiche blandat med rivet citronskal.
Mia Gahne/TT Spektra