Lyxiga fiskar och grillade skaldjur

Två rätter med musslor och hel röding med färskpotatis - här tillagar Maria Pettersson lyxiga rätter med fisk och skaldjur över grillen.

Grillad hel röding med grillad färsklök.

Grillad hel röding med grillad färsklök.

Foto: Matilda Sandberg

GRILLAT2011-07-15 17:43

Musslor är inte precis vardagsmat, men går väldigt snabbt att tillaga. Pilgrimsmusslorna har Maria Pettersson marinerat i ett par timmar, men när de sedan ska grillas behöver de bara ett par minuter på sig för att bli klara. Grillar man för länge finns det en risk att de blir lite fiskbulleaktiga i konsistensen.

De vanliga musslorna måste grillas levande.

- Det är lite obehagligt, men tillagar man en mussla som legat död ett tag finns det risk att man får en liten magåkomma, säger Maria Pettersson.

Köper man sina musslor hos en bra fiskhandlare är det oftast ingen fara. För den som ändå är orolig finns det knep att ta till: Knacka på skalet på de öppna musslorna. Om musslan då sluter sig så lever den och går att använda.

Foliepaketen med musslor och passionssmörsås behöver bara grillas i tre, fyra minuter innan de är klara.

- Ser ni kärleken, säger Maria Pettersson när hon lägger upp de färdiggrillade musslorna i nyinköpta skålar.

Huvudrätten är röding, och till den har hon gjort en gremolata, som är en blandning av vitlök, persilja, citronskal och olivolja.

- Det ska vara enkla smaker, inte så tillkrånglat, säger hon.

Hon grillar rödingen i folie.

- Fisk är mycket känsligare än kött. Fisken fastnar, det är därför jag väljer att grilla i folie, säger Maria Pettersson.

Hon serverar fisken hel tillsammans med färskpotatis, grillad färsk lök och gräddfil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!