Med goda grönsaker på grillen

I stort sett alla grönsaker är goda att grilla. Men för vegetarianen som vill ha något rejälare på sommartallriken kan det ibland vara svårt att veta vad man ska lägga på gallret.

Foto: Matilda Sandberg

GRILLAT2011-07-29 18:58

Maria Pettersson bjuder här på vegoburgare på svarta bönor och grillad portabello med quinoasallad.

Att göra vegetariska burgare är lite klurigt eftersom de gärna smular sig. För att få bönburgarna mer hållfasta har Maria Pettersson först låtit ströbröd svälla i både mjölk och vatten och sedan mixat den ena burken med svarta bönor tillsammans med ströbrödet och först därefter tillsatt den andra burken med hela bönor. Hon grillar dem dessutom när de nyligen tagits ur frysen. Och nej, inget smul här inte.

- Titta, det ser ju ut som en riktig burgare med grillränder, säger hon när hon lyfter den första från grillen.

Svamp är ett vanligt tillbehör på många grilltallrikar. Ofta är det vanliga champinjoner som gäller. Maria Pettersson har istället gjort en hel rätt med den större portabellon och en quinoasallad.

- Det funkar just i och med att svampen är så stor och quinoan är proteinrik. Annars hade det inte blivit en fullgod måltid, säger hon.

Vill man, så kan man piffa upp svampen med en bra olja, kanske till och med en smaksatt. För ögats skull har Maria Pettersson använt sig av quinoa i tre olika färger och färgglada grönsaker.

Åsa Ljungkvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!