Recept:
Musslor i passionssmörssås med grillat bröd
Musslor 4-6 portioner (snacks/tilltuggportion)
1 påse musslor, 1 kg
Skölj musslorna i kallt vatten och kassera de som är skadade. Skrapa bort eventuella orenheter på skalet.
Passionsfruktsmörsås:
1 scharlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta i skivor
2 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
2 passionsfrukter
hackad, färsk timjan
100 g rumstemperarat smör
salt och peppar
Blanda hackad scharlottenlök, vitlök, vitvinsvinäger, vitt vin. Låt koka ihop, reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt timjan, samt innehållet ur passionsfrukterna och dra av kastrullen från värmen. Klicka i lite av smöret i taget och vispa tills det har smält. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut 4-6 folieark på arbetsbänken. Fördela musslor rättvist på folien. Klicka över smörsåsen över musslorna och lägg på en extra rosmarinkvist på varje portion. Förslut folien till en liten påse och grilla i tre minuter. Servera med grillat vitt bröd.
Grillade pilgrimsmusslor med mangosalsa på salladsbädd
4 portioner
2-4 pilgrimsmusslor per portion
8 grillspett, blötlagda
Marinad:
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja
1 lime, saft och skal
2 msk honung
salt och peppar
Lägg musslorna i marinaden i ett par timmar. Trä upp musslorna på dubbla spett, eftersom de är väldigt sköra är det bra om de får lite extra stadga.
Låt musslorna torka lite på hushållspapper, pensla med olja. Grilla 1-2 min på varje sida.
Servera på fräsch sallad och med mangosalsa.
Mangosalsa
4 portioner
1 mango alternativt 1 pkt fryst mango, 250 g
0,5 msk olja
1 vitlöksklyfta
2 msk socker
1 chili
1 lime
1 tsk salt
Tärna mangon, finhacka chilin och pressa juice ur limen. Fräs vitlöken i oljan utan att den tar färg tillsätt sedan socker, chili, mango och limejuice och låt koka ihop någon minut. Smaksätt med lite salt