Efter nära ett halvårs mörker längtar vi ut. Sitta med en kopp kaffe mot en husvägg, äta en sallad på en parkbänk, jobba i trädgården och kanske grilla. Helgen bjuder på goda förutsättningar för de hett efterlängtade aktiviteterna.

Räddningstjänsten i Östergötland, RTÖG, utfärdar dock en varning: Just nu är risken stor för gräsbränder i vårt län. Marken är väldigt torr och kan lätt börja brinna.

Även en liten eld kan under rådande omständigheter växa mycket snabbt, få förödande konsekvenser och orsaka stora och allvarliga skador.

Artikelbild

| Var mycket försiktig med alla former av eld i helgen, varnar SMHI och Räddningstjänsten i Östergötland.

Bara att fimpa i gräset är just nu, och kanske alltid, en mycket dålig idé.

Så här tipsar RTÖG om hur vi minskar risken att starta en brand:

• Släng inte glödande cigarettfimpar på marken.

• Om du tänker grilla, använd fasta eldstäder, gasolgrill eller trädgårdsgrillar på ben. Släck kolen ordentligt med vatten – och släng aldrig askan i vanliga sopkärl!

• Var mycket försiktig med engångsgrillar. Se till att alltid ha möjlighet att släcka med vatten.

• Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden.

När du ska elda trädgårdsavfall, hör med kommunen vilka regler som gäller där du bor. I en del kommuner är det endast tillåtet att elda under vissa veckor på året. På SMHI:s hemsida www.smhi.se kan du se hur brandriskprognosen ser ut i alla delar av landet. Där kan du även se gräsbrandsindex för de kommande fem dygnen.

Enligt SMHI är det i helgen stor risk för bränder i torrt fjolårsgräs.

Så ut och njut – med känsla, förnuft och försiktighet.