Trollhasseln, Hamamelis, är den blommande buske som syns bäst så här års. Med sina gula, lite rufsiga blommor sticker den ut och skiner klart. Dessutom doftar den ljuvligt. Den som har råd tar in en kvist från sin trädgård och sätter i en vas - kvisten står länge och doftar också inomhus.
Mycket dekorativtDen vanligaste trollhasseln i våra trädgårdar är Hamamelis x intermedia och Hamamelis mollis. Båda blommar i gult. Men det finns också trollhassel som blommar i mörkrött, rostrött och orange. Mycket dekorativt! Åker du till västkusten så ta en tur till Göteborgs botaniska trädgård och kolla in deras fina samling av trollhassel.
Olvon är den andra favoriten så här års. Viburnum x bodnantense, hybridkejsarolvon, kan börja blomma långt före jul och fortsätta hela vintern. Blommorna är små, söta rosa bollar som sitter på bara kvisten och doftar. En skönhet.
Även rynkolvonet, Viburnum rhytidophyllum, är dekorativt så här års eftersom dess bärkapslar sitter kvar och ger en snygg effekt mot de stora, vintergröna bladen.
Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, blommar som bäst med sina gula klasar nu och kan hålla på ytterligare någon månad.
Både doftar och blommar mitt i vintern gör också Lonicera x purpusii, en kaprifolsläkting som inte är så vanlig i svenska plantskolor men som går att beställa för den som söker något utöver det vanliga.
Mjuka uppstickareKnopparna på magnolia sväller fint så här års och står också vackert i trädgården liksom de torkade frökapslarna hos Rhus, sumak, som blir dekorativa, mjuka uppstickare i vintermörkret. Bland perennerna är julrosorna redan uppe och i blom. Den vanliga vita, Helleborus niger, tar ofta lite tid på sig att visa blomman. Desto tacksammare är då Helleborus foetidus, stinkjulrosen, som trots sitt namn är en favorit i vinterträdgården. Den blir lite högre och står snyggt med gröna, vajande blomklasar till och med i snön.
Titta på barkenTill sist - glöm inte bort att titta på trädens bark. Solens strålar mot en kopparlönn i februari kan göra hela dagen!
Vill du ha fler tips på vinterblommande träd och buskar så ta en promenad i närmaste stadspark eller botaniska trädgård och kolla in läget. Finns det inte någon skylt på växten så ring parkkontoret och kolla - de brukar veta vad de planterat i sina parker.
Gunnel Carlson
Frilansjournalist
gunnel.carlson@ttspektra.se