Åklagarsidan klargör att Vale och Tüv Süd åtalas för miljöbrott. De 16 enskilda individerna, däribland förre Vale-vd:n, åtalas för samma brott men också för att ha orsakat de dödsfall som krävdes.

Enligt den ledande åklagaren William Garcia Pinto Coelho hade tester visat på "oacceptabla risker" men för att skydda gruvbolagets rykte och marknadsvärde hade Tüv Süd och Vale ändå intygat att dammen var tillräckligt stabil.

De två företagen utsatte samhället för en risk som de ansåg att samhället skulle ta, säger åklagaren vid en presskonferens.
Artikelbild

| Förödelse där dammen kollapsade i Brasilien i januari i fjol. Arkivbild.

Dammen innehöll miljontals ton gruvavfall, som vid raset den 25 januari släppte lös en flodvåg av lera och slam över omgivande bostäder, jordbruksmark och det övriga landskapet.

Vale säger sig hittills ha betalat motsvarande nära 4,6 miljarder kronor i ersättning till anhöriga och offer för katastrofen.

Det tyska företaget skriver i ett uttalande på tisdagen att det fortsätter att vara "djupt sorgset" över kollapsen men också att dess "verkliga orsaker" återstår att fastställas.