När näringslivschefen Claes Jonasson från Mjölby kommun ringde och berättade för Eva-Lotta Ryd att hon blivit nominerad, sade han att han hade slutat räkna efter 40 brev av nomineringar till företaget Eva-Lotta Utbildningar.

– Att bli nominerad av så många känns helt magiskt. Att läsa alla fina motiveringar är värmande, och berörde mig djupt. Det känns helt fantastiskt att kunna hjälpa människor till att må sitt allra bästa, säger Eva-Lotta Ryd.

Idylliskt intill Svartån lever och driver Eva-Lotta Ryd sitt företag Eva-Lotta Utbildningar.

Artikelbild

| Eva-Lotta utbildningar nominerad till årets nyföretagare Eva-Lotta Ryd

I sitt företag arbetar hon med funktionsmedicin, hormonhälsa, och medveten andning. Hon har också individuell kost och hälsorådgivning, kurser och föreläsningar.

I 15 år arbetade Eva-Lotta Ryd inom medicinteknik för behandling av cancer och sjukdomar i hjärnan. Nu har hon skolat om sig inom kost och hälsa.

– Mitt mål är att hjälpa mina klienter att må sitt allra bästa. Med hjälp av den kunskap jag bidrar med, ska klienten själv kunna ta kontroll över sin hälsa på lång sikt säger hon.

Vi sitter vid hennes köksbord. Eva-Lotta Ryds hem fungerar också som hennes arbetsplats. En stor kandelaber med tända ljus står på köksgolvet. På bordet står en skål med paranötter, en tillbringare med bär och kranvatten, och en tallrik med chips som hon gjort själv av bacon och smält ost.

Artikelbild

| Eva-Lotta utbildningar nominerad till årets nyföretagare Eva-Lotta Ryd

– Så här kan det se ut när en klient kommer hit, säger hon.

Vad innebär funktionsmedicin?
Artikelbild

| Eva-Lotta utbildningar nominerad till årets nyföretagare Eva-Lotta Ryd

Det är en alternativmedicinsk inriktning baserad på vetenskap och metoder som kan möta behovet av modern sjuk- och friskvård i dag. I funktionsmedicin letar man efter grundorsaken till hälsoproblem. Man tittar på hela personen och på klientens historia, hormonella balans, livsstil, kost, och mental- och känslomässig hälsa.

– Huvudvärk eller annan värk är inte en brist på värktabletter. Det jag gör är att försöka ta reda på orsaken till varför klienten har värk, säger Eva-Lotta Ryd.

Vi tittar ut genom fönstret och inser att det våras och att det snart är dags för "beach 2017".

– Jag vill krossa myten "Ät mindre-spring mer" om viktminskning. Vi är inga förbränningsmotorer. Vi är överlevnadsmaskiner som styrs av hormoner. Tyvärr blir överviktiga ofta beskyllda för att ha en svag karaktär, eller ha dåliga gener istället för att få fungerande kostråd, säger hon.

Eva-Lotta Ryd säger också att stress är den nya folksjukdomen.

– Att stressa i sig är inte farligt. Det är bristen på återhämtning som är problemet för de flesta.

Hon säger att långvarig stress och dålig kost kan leda till en rad sjukdomar.

– Lyssna på din kropp när den viskar, inte när den skriker, säger Eva-Lotta Ryd.