Våra fötter - (kan vara) roten till det onda

Att ha för höga eller låga fotvalv är mer vanligt än ovanligt. Alla lider inte av sina sneda fötter, men för många är dessa förklaringen till smärta i knä och höft. Bra skor och fotbäddar gör susen för de flesta.

Foto:

HÄLSA2008-01-05 00:00

De flesta av oss pronerar, det vill säga sätter i foten med utsidan av hälen och skjuter ifrån med inåtvinklad fot. Att pronera är helt normalt. Foten är naturligt uppbyggd så för att få bästa möjliga stöd. En vinkling över 10 grader leder däremot ofta till problem, inte bara i foten. Många som har ont i knä och höfter har fötter som överpronerar eller supinerar, det vill säga låter stegen rulla längs fotens utsida under hela frånskjutet.

- Kvinnors fotproblem brukar dyka upp runt 30-35 årsåldern, medan mäns besvär oftare ger sig till känna vid 45-50 års ålder, berättar Jan Forsman, legitimerad ortopedskotekniker i Stockholm.

Då har knän och höfter belastats under många år på grund av de sneda fötterna i kombination med att man stått och gått på hårt underlag, haft dåliga skor och kanske ökat i vikt.

Vanligaste problemet kallas hälsporre och är en inflammation i hälfästet som uppstår då hålfoten sänker sig. Det kan uppstå en smärtande känslan under foten då man kliver ur sängen på morgonen. Smärtan, som beror på att senan under foten sträcks ut efter att ha varit ihopdragen under nattens vila, får många att vilja gå på tå.

Smärta i häl, hälsena och knä på grund av felställda fötter blir även allt vanligare hos barn. Ofta börjar problemen runt 10-årsåldern då de som idrottar börjar träna flera gånger i veckan.

Naturlig balansträning

Enligt Jan Forsman hölls proneringen under kontroll förr i tiden tack vare den naturliga balansträning som barnen fick då de klättrade och sprang ute i skog och mark. I dag sportar många barn ensidigt. De tränar innebandy eller fotboll intensivt under ett par timmar och sitter däremellan stilla framför dator eller tv.

- Många behöver stärka upp fotvalven. Bara fem minuter på en balansplatta om dagen kan förebygga en del av besvären.

Skor har stor betydelse för att undvika skador av felställda fötter.

- Dagens skor ser ofta fina ut utanpå men saknar stabilitet som håller foten på plats, menar Jan Forsman.

Ha en stadig baklapp

- Skon ska vara av skinn eller textil, ha en stadig bakkappa som håller om hälen och en bra förstärkning i botten. Det kan du testa genom att försöka vika skon på mitten, säger han och fortsätter:

- Om framdelen av skon böjer sig upp är bottensulan bra, böjs istället mittdelen är den inte tillräckligt stabil.

Mellan 1 000 och 2 000 kronor behöver du satsa för att få en sko som fötterna må bra av, enligt Jan Forsman. Det är mycket pengar för de flesta, men då håller skorna sannolikt för både arbete och långpromenader i många år framöver.

Susanne Strååt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om