Sedan februari 2017 har Räddningstjänsten Östra Götaland varit utan högsta chef. Detta sedan Håkan Dahm avgick efter konflikter inom räddningstjänsten. Men under torsdagen var det en enig direktion som valde in Ulf Lago till ny chef.

– Det känns jättebra. Jag är stolt och hedrad av det här förtroendet, säger Ulf Lago.

Innan beslutet togs fick Ulf genomgå en gedigen rekryteringsprocess med personlighetstest, begåvningstest, intervjuer och kontroller.

Artikelbild

| Beslut. Efter ett år utan högsta chef har man nu valt vem som ska efterträda Håkan Dahm.

– Det känns bra att processen var så omfattande, att få tjänsten är extra skönt när man passerat så många hinder, säger Ulf Lago.

Av de 17 som sökte jobbet var det 8 som gick vidare till intervjuer. Mari Hultgren, ordförande i Räddningstjänsten Östra Götalands direktion, är nöjd med valet av Ulf Lago.

– Han har stötts och blötts och mött tuff konkurrens. Han har ett fantastiskt bra strategiskt och analytiskt tänkande och ett ledarskap som passar för tjänsten. Han är lugn, stabil, orädd och har en tydlig värdegrund. Vi är väldigt glada att ha Ulf som förbundsdirektör, säger Mari Hultgren.

Att få jobbet var inte helt väntat för Ulf Lago.

– Det är väll alltid så att man kastas mellan hopp och förtvivlan när det gäller ett jobb man verkligen, verkligen vill ha, säger han.

Att det tog så lång tid att tillsätta en ny förbundsdirektör efter Håkan Dahms avgång beror enligt Mari Hultgren på många olika saker. Avtalskonflikter som påverkat verksamheten, semestrar och val av rekryteringsfirma för att nämna några.

– En sån här process kan man inte skynda på. Det är viktigt med rätt person på rätt plats, säger Mari Hultgren.

Ulf Lago har arbetat inom räddningstjänsten i över 20 år och har varit tillförordnad förbundsdirektör sedan Håkan Dahms avgång.

– Så jag vet mycket väl vad jobbet innebär, jag köper inte grisen i säcken. När jag tillträdde som tillförordnad var jag övertygad om att jag måste göra det här fullt ut och på mitt sätt, och det ska jag fortsätta göra. Jag ser fram emot att fortsätta den här resan tillsammans med så många fantastiska personer. Det ska bli riktigt roligt, säger Ulf Lago.