Här är Östergötlands bästa fikaställen

Nio östgötska caféer har fått plats i årets upplaga av White Guide. Boställets Vedugnsbageri är nykomling på listan.

Karin Lorin har hjälp av två bagare plus extrapersonal på helger och lov.

Karin Lorin har hjälp av två bagare plus extrapersonal på helger och lov.

Foto: Johnny Gustavsson/arkiv

Östergötland2019-09-17 13:30

De nio östgötska caféerna som vunnit juryns gillande är Babettes Kafferi & Bageri, Linköping, Boställets vedugnsbageri, Maspelösa, Chocolat, Linköping, Habibas Café, Crêperie & Bistro, Söderköping, Jolla Choklad & Dessert, Norrköping, Kafé Kuriosa, Norrköping, Lilla Blå Café & Restaurang, Valdemarsvik, Simons Rosteri & Bageri, Linköping samt Väderstad Centralkonditori.

Den enda nykomlingen på östgötalistan är Boställets Vedugnsbageri i Maspelösa utanför Linköping. 

– Vi som ligger på landet får ju ha Facebook och Instagram som våra skyltfönster och påminna folk om att vi finns. Då är det extra värdefullt att komma med i en guidebok, säger Karin Lorin som driver caféet och bageriet.

Att Karins café skulle komma med var ingen överraskning. När White Guide tidigare i år för första gången gjorde en särskild lista över bra sommarcaféer var Bostället med, tillsammans med Simons.

– Det har gått jättebra för oss den här sommaren – om det beror på guideboken vet jag inte. Det har kommit mer och mer folk för varje år sedan vi öppnade 2011 och i år har det blivit en jätteökning, säger Karin Lorin.

Boställets Vedugnsbageri har öppet året runt, men så här års bara torsdag–söndag.

– Det är juli som är vår bästa månad, då folk är lediga och lockas av en utflykt på landet, säger Karin.

Den 10 oktober avslöjas hur många poäng de olika caféerna fått. I fjol var det Simons i Linköping som fick klart flest poäng, följt av Babettes och Väderstad Centralkonditori.

"Vi började med 3–4 bord i ett rum. Sedan dess har vi utökat med flera rum till", berättar Karin Lorin på Boställets Vedugnsbageri.
"Vi började med 3–4 bord i ett rum. Sedan dess har vi utökat med flera rum till", berättar Karin Lorin på Boställets Vedugnsbageri.
Karta: Boställets vedugnsbageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!