Johan Karlgren från Motala har gjort sig känd som Pappas pärlor. Sedan flera år är pärplattor ett heltidsjobb för honom. Han har nu beställningar även från internationella kunder och tusentals följare på sociala medier som intresserar sig för hans pärlplattor. När vi ringer honom ska han precis hämta barn. Men vi får några minuter.

– Det har blivit galet stort. Två gallerier i Stockholm och ett i Paris säljer mina alster. Jag är i grunden ganska lat så jag brukar sätta upp min gatukonst där jag bor. Men jag har ju gått gymnasiet i Linköping så jag är ganska hemma här också.

I början hämtade han inspiration från tidiga dataspel. Nu gör han allt möjligt. Elskåpet har han noga sett ut för att allt ska passa in. På skåpet sitter nu en knappsats och en sladd med tillhörande hörlurar. Med orange muffar, förstås. Precis som en klassisk freestyle från 1980-talet.

Artikelbild

| Konstnären Johan Karlgren livnär sig på på gatukonst i form av pärlplattor. Nyligen fick Linköping ett verk i form av ett elskåp som gjorts om till en Sony walkman.

– Jag fick hjälp av en kompis med att hitta en bra plats. Det är viktigt att motivet passar in i miljön. Jag hade helst velat ha ett blått skåp men jag är ganska noga med att inte förstöra något. Plattan ska gå att ta bort, och den ska smälta in i miljön.

Någon nedskräpning brukar det inte bli tal om, säger han.

– Näe, av någon anledning så försvinner konsten hela tiden. Men i Motala har det ändå blivit lite mättat.

Betyder det här att du har hittat nya marker, i Linköping?
Artikelbild

| Konsten ska smälta in i miljön tycker Johan Karlgren.

– Ja, kanske det. Men som jag sa så är jag ganska lat. Fast jag ska nog gå en sväng och titta lite i Linköping, säger Johan Karlgren.