– Min styrka är nog nogrannheten, det är verkligen varje millimeter som spelar roll, och det var också det som jag fastnade för med plåtslagaryrket. Jag ser verkligen fram emot sm, det ska bli jätteroligt, och givetvis ska jag försöka att vinna. Jag har tränat på ganska bra så det känns positivt, säger en självsäker plåtslagare när vi når honom på telefon.

När det var dags att välja gymnasieutbildning var Rimforsabördiga Felix Bengtsson osäker på sitt val. Han lockades av byggbranschen, besökte Anders Ljungstedts gymnasium och fick blodad tand för plåtslagaryrket. Nu befinner han sig i slutet av sin utbildning och har, efter en minst sagt lyckad kvaltävling, möjlighet att bli landets bästa unga plåtslagare. Totalt tävlade 140 gymnasieungdomar, sex stycken kvalificerade sig till finalen i Katrineholm, och Rimforsakillen är en av dem.

– Det betyder jättemycket att få den här chansen, det är ett bevis på att man lär sig något i skolan och på praktiken. Det ger också goda jobbmöjligheter framöver, när jag går ut gymnasiet, säger Bengtsson.

Artikelbild

På torsdag nästa vecka reser den unga plåtslagare till finalen tillsammans med sina lärare och på fredag ska allt avgöras. Under en tidsperiod av sex timmar ska de tävlande utföra en uppgift, och redan nu vet de om att det bland annat handlar om en ventilationshuv och ett fönsterbleck.

– Det kommer nog att bli lite klurigt att hinna med. Samtidigt som det är en fördel att göra det snabbt kommer nog domarna lägga stor vikt på utseendet, men det ska nog gå vägen.