13 oktober genomförde medlemmar i PRO, Pensionärernas riksorganisation, sin årliga undersökning av matpriserna i landet. 33 olika basvaror jämfördes och sammanlagt 829 olika butiker finns med i sammanställningen. För att få till en mer rättvis jämförelse skiljer man mellan stormarknader och mindre butiker.

Av de östgötska storbutikerna ligger Willys i Motala i topp, där kostade matkassen 705,05 kronor. Sedan följer Ica Maxi i Linköping (708,92 kr) och Ica Maxi i Motala (711,24 kr).

Bland de mindre butikerna är det Ica Supermarket i Berga i Linköping som toppar med en kasse för 746,10 kr. Tvåa är Netto i Eneby i Norrköping (746,91 kr), medan Ica Supermarket i Vilbergen i Norrköping (750,92 kr) hamnar på tredje plats.

Sett över hela landet är snittpriset för matkassen, oavsett storlek på butiken, 773,06 kr.

Billigast är maten i Skaraborg, medan Västerbotten skiljer ut sig som dyrast bland landets 25 distrikt. Östergötland hamnar i mitten (plats 13).

PRO har även undersökt hur priserna på ekologisk mat har utvecklats. Man kommer fram till att även om de sjunkit sedan förra året så är ekologisk mat fortfarande avsevärt dyrare. Man har valt ut 16 ekologiska varor och jämfört deras genomsnittspris för hela landet med motsvarande traditionella varor och fått fram en skillnad på nästan 112 kr.

– Många äldre har en mycket ansträngd ekonomi. Vi vill öka prismedvetenheten bland medlemmar och allmänhet. Det är viktigt att se vad vi får för våra pengar när vi handlar, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg i ett pressmeddelande.

Mer info: www.pro.se/prisundersokning2015