– Jag flyttade till Ydre och Österbymo 1957 från Blekinge. Jag fick jobb som lärare på skolorna i Österbymo och Asby och efter några år här i Hestra som då inte hade någon skola. Undervisningen hölls i bland annat mejeriet och i ett hyreshus. I början av 1970-talet byggdes en skola och idag får man var med om invigning av en helt nybyggd skola. Det är fantastiskt, säger Signe Wixe, som fyller 89 år i sommar.

För tio år sedan beslutade politikerna i Ydre att lägga ner skolorna i Asby och Rydsnäs för att från och med höstterminen samma år ha all grundskoleundervisning i Österbymo och Hestra.

– Vi lade ner de två skolorna på grund av att inflyttning till kommunen låg på minus, men för fyra år sedan vände det och vi har haft plussiffror i befolkningsökning, säker kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C) och fortsätter:

– Det här gjorde att vi inom politiken fick tänka om. Vi invigde nya skollokaler i Österbymo i höstas och nu inviger vi en helt nybyggd skola här i Hestra. Det avgörande för att vi inte byggde om den befintliga var att, dels var den för liten och hade direktverkande el. Kostnaden för Hestra skola landar på omkring 44 miljoner kronor. Det är väl investerade pengar.

I veckan var det stor invigning med sång, dans och musik från de 50 barnen som går i förskolan och upp till årskurs tre.

Efter att Sven-Inge Karlsson hållit invigningstalet som bland annat innehöll ett stort tack till alla som varit involverade i skolbygget på olika sätt så var det dags för bandklippning. Saxklippet gjorde Kristian Lindström och bandet höll Alec Scharf och Alva Thorebring.

Sedan bjöd kulturskolans Johan Ludvigsson tillsammans med Emilia Axelsson på finstämt fiolspel.

Kristian Lindström visade fina takter på saxofon och Angelica Lager och Julia Ekeflo samma fina takter på flöjt.

Årskurs 2/3 avslutade invigningen med sången "Hej på dig, vår nya skola" och därefter fortsatte skoldagen som vanligt, med ett undantag, det bjöds på tårta.

– Nu har vi skollokaler så att vi klarar oss. Men vi har redan fått öppna en tredje avdelning för förskolan i Hestra och då har vi tagit en del av grundskolan lokaler, men det är så vi får lösa lokalfrågan, det handlar om flexibilitet, säger barn- och utbildningschef Lotta Gremar Engdahl.