Parkeringen blev snabbt full på söndagen när Naturleken – en slags hybrid mellan en lekplats och en hinderbana – invigdes i besökscentret Naturum Tåkern. Barnen bildade kö vid aktivitetsbanan start, skrapade rastlöst med skorna i sanden och frågade sina föräldrar när de fick lov att leka.

Naturum Tåkern, som drivs av länsstyrelsen Östergötland på uppdrag av naturvårdsverket, lockar i snitt 80 000 gäster varje säsong. Många besökare har under åren uttryckt önskemål om en lekplats på besöksområdet. Naturleken är med andra ord efterlängtad – så pass att den tidigare i veckan fick repareras efter att några leksugna lekt innan allt var färdigt.

Naturleken är byggd av naturligt, och i de flesta fall återanvänt, material.

Artikelbild

| Sam Moini nådde både målet och målskylten. "Vi får visst höja den där", sa konstruktör Roland Thörnquist i samband med bilden.

– Naturen är ju en enda stor lekplats, bara man inte stör eller förstör. Här har vi bara tillrättalagt det lite, lite grann, säger Malin Granlund-Feldt, föreståndare Naturum Tåkern.

Aktivitetsbanan vänder sig till alla som har spring i benen och barnasinnet kvar.

– Här ska barn med mycket energi kunna härja omkring, säger Roland Thörnquist, snickare och skapare av naturleken.

Vad är det för skillnad på en lekpark och en naturlek?

Artikelbild

| Jozé Sandoval, som varit praktikant hos Roland Thörnquist och hjälpt till att bygga naturleken, stöttade dottern Sofia vid ett av balanshindren.

– Naturlek låter roligare. Här ska man kunna göra lite vad man vill, säger Roland Thörnquist.

Malin Granlund-Feldt fyller i:

Artikelbild

| Tåkerntrollet hade tappat sin svans - som istället blev till invigningssnöre för Tåkerns Naturlek

–  En lekplats omfattas av mycket regler och säkerhetsföreskrifter. Här lekar man under eget ansvar. Naturlek är som en förstärkning av vad som redan finns i naturen.

Roland Thörnquist har snickrat balanshinder, tunnlar och satt upp lianer och ett gigantiskt spindelnät. I träden har han placerat färgglada figurer som barnen ska räkna under rubriken "Finn fem filurer". Fast själva entrén till naturleken, en handmålad skylt, har hans äldsta dotter Lina Skerdén gjort.

Artikelbild

| Barnen väntade både tålmodigt och otåligt när Tåkerntrollet och Roland Törnquist pratade.

– Jag ville att entrén skulle vara snygg. Min dotter lider av samma konstnärssjukdom som jag, sådär att man bara måste få skapa saker. Det är fantastiskt att få leva ut såhär mycket som jag har fått göra i det här projektet, säger Roland Thörnquist.

Inez Landberg Lejon, 3 år, lutar huvudet mot storasyster Julis axel.

Artikelbild

| Syskonen Juli och Inez Landberg Lejon är sex och tre år gamla. Juli hade manövrerat hinderbanor förut, för Inez var det första gången.

– Vad är klockan? Hur många minuter är det kvar? frågar systrarna otåligt.

Så plötsligt kommer Tåkerntrollet klivandes i skogen, bandet till banan klipps och hundratals leksugna barnkroppar får äntligen klättra, balansera, hoppa, krypa och svinga.