Ett 70-tal besökare strömmade igenom visningslägenheten på bottenplan. Stångåstaden satsar på 300 lägenheter i Övre vasastan och på kvarteret Norrskenet där gamla Priso/Bonus stod. De byggs i tre etapper och den andra etappen väntas stå färdig under hösten 2019. Uthyrningen påbörjas redan denna höst.

HSB köpte tomten redan 2007 av Runsvengruppen för att bygga 300 bostadsrätter. Några år senare köpte Stångåstaden in sig i projektet – först delvis och sedan helt – och nu blir det cirka 300 hyresrätter. Entreprenören NCC har option på att bygga även den tredje delen (med den gamla skorstenen), men avtalet är inte klart ännu.

Lägenheterna byggs olika stora i etapperna. Från ett rum och kök och upp till fyrarummare. Endast en lägenhet i första etappen har fem rum. Trenden är att bygga lite mindre lägenheter.

Artikelbild

| Stångåstadens styrelseordförande Jan Österlind (S).

– Norrskenet är en del i Stångåstadens övergripande mål att bygga 500 nya lägenheter årligen i Linköping. Vi håller koll hela tiden, men vi har inga tecken på att efterfrågan minskar. De här lägenheterna är lätta att hyra ut, säger Stångåstaden vd Fredrik Törnqvist.

Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på branschorganisationen Fastighetsägarna i Linköping, var på plats.

– Kommunala Stångåstaden bygger väldigt mycket i Linköping. Det är förstås bra, men det är samtidigt en balansgång när allmännyttan under högkonjunktur bygger där näringslivet lika gärna kunde ha byggt, säger Rikard Norman.