Ny restaurang tar över efter Vätternskutan i Hästholmen

Hélène Enander ska driva kafé och bistro i Vätternskutans gamla lokaler i Hästholmens hamn.

Hélène Enander är välbekant med hamnen i Hästholmen, hon har haft båt här i flera år. "Här kan man exempelvis bara hoppa i och bada direkt från båten. Det är ganska unikt för den här hamnen".

Hélène Enander är välbekant med hamnen i Hästholmen, hon har haft båt här i flera år. "Här kan man exempelvis bara hoppa i och bada direkt från båten. Det är ganska unikt för den här hamnen".

Foto: Lovisa Lindstrand

Hästholmen2023-06-02 05:00

– Vi hade hört att Anders Lindholm ville sälja restaurang Vätternskutan och den 27 april sa min man, "Ska vi inte köpa den?" Vi åkte till Hästholmen och bestämde oss direkt. Vi är ganska spontana i allt vi gör, säger Hélène Enander.

Det var i början av april som vi rapporterade att Anders Lindholm, restaurangägaren till Vätterskutan, inte kunnat sälja restaurangen och tänkte driva den vidare ett sista år. Knappt en månad senare bestämde sig Hélène för att slå till.

– Det här stället har funnits i tanken länge, det har allt. Egentligen är det inte så hastigt, jag har länge varit sugen på en egen kaféverksamhet, men det måste kännas helt rätt.

undefined
Hamnrestaurangen i Hästholmen öppnar i ny regi i början av juni.
undefined
Även fyren ingår i kontraktet för restaurangen och Hélène planerar att kunna använda den för bokade sällskap. "Den är jättehäftig. Jag trodde de skämtade först, att den ingick".

Hélène kommer ursprungligen från Borlänge och flyttade till Skänninge som 19-åring.

– Jag jobbade inom lantbruk länge och födde upp smågrisar. Men när jag fick mitt andra barn hade jag tröttnat på all smuts. Jag ville läsa till tandhygienist i stället, det var det renaste jag kunde komma på. Jag tänkte att jag aldrig skulle behöva lukta gris mer.

undefined
Hélène Enander är välbekant med hamnen i Hästholmen, hon har haft båt här i flera år. "Här kan man exempelvis bara hoppa i och bada direkt från båten. Det är ganska unikt för den här hamnen".

Men det blev istället en flytt till en ny gård.

– Jag träffade min man och flyttade till hans gård och företaget Ekhaga gårdshotell och konferens, utanför Vadstena. Jag städade, bakade och lagade mat istället, vilket jag älskar.

Hélène har haft båt i Hästholmens hamn i flera år och känner väl till området.

– Hästholmen är fantastiskt. Jag tycker att det är det finaste stället som finns.

Hennes kafé och bistro tar över efter Vätternskutan den 3 juni.

undefined
Hélène Enander blickar ut över Vättern och Omberg från uteserveringen på det som snart är hennes nya kafé i Hästholmens hamn.
undefined
Hélène Enander funderar redan nu på olika åtgärder för att skrämma bort fiskmåsarna från uteserveringen.

Är det inte ganska snart?

– Jo, men jag kan köra igång direkt. Anders är kvar och hjälper mig i restaurangen. Under juli kommer det vara öppet varje dag. Innan och efter är inte helt spikat med öppettider än.

Vad kommer du servera?

– Vi kommer främst ha fika, glass, mackor och enklare buffé. Det ska vara enkelt, passa många och vara lättillgängligt.

Hur viktigt är det med fika?

– För mig är det superviktigt. Fika och titta på folk, det gillar jag själv och jag tror att andra också är intresserade av det.

Kommer du ha öppet utanför högsäsong?

– Det hänger på elpriserna, på vintern är det dyrt att värma upp. Men vi får se.

Vilka blir de tuffaste utmaningarna?

– Egentligen inga, det är kanske det högre matpriset. Jag har haft mycket utmaningar i livet så det här är ingenting. "Bring it on".

Vad tror du om denna sommar?

– Förra året var ju folk restokiga. Jag tror man rest av sig det värsta och kanske är hemma lite mer.

undefined
Hästholmens hamn, med utsikt över Omberg och Vättern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!