Hans Karlsson och Eva Torenfält Karlsson är inte nöjda med den tomtplatsavgränsning som gjordes för deras fastighet söder om Hästholmen, Alviken. När de sökte strandskyddsdispens för att riva sitt gamla hus och bygga ett nytt gjorde Länsstyrelsen en omprövning av kommunens beslut om tomtplats.
I beslutet tog Länsstyrelsen bort stora delar av tomten. Bland annat strandlinjen med en udde och en brygga som Hans och Eva fick dispens för att bygga 2015.
Åsa Åslund jobbar som lektor på Linköpings universitet och är expert på bland annat offentlig rätt och rättsliga regler för markanvändning av olika slag. Hon svarar på frågor om strandskyddet generellt, inte om hur det ser ut i det specifika fallet kring Alviken.
Hon får frågan om det spelar någon roll att en tomt har ansetts ha en strandlinje i hundra år när en tomtplatsavgränsning görs.
– Man kan mycket väl tänka sig situationen att det är en gammal fiskesläkt som haft fastigheten. Man har använt den här stranden och lagt till med fiskebåtar. Men om man nu inte jobbar som fiskare och inte har gjort det på de senaste 50 åren, då spelar det ingen roll, säger Åsa Åslund.
Det som ses som i anspråkstaget, och/eller som bedöms vara lämplig plats för en tomt, är det som blir en tomt där hemfridszonen gäller. Att man får strandskyddsdispens för att bygga en brygga som ligger på ens fastighet innebär inte automatiskt att man även ser bryggan som en del av tomten.
– Marken runt bryggan blir i anspråkstagen om man klipper gräset och sätter upp utemöbler på den. Men det är inte säkert att det var det man fick lov att göra från början. Det är inte ovanligt att precis den här problematiken uppstår. Det vill säga att man får lov att anlägga en brygga, men utöver att bygga en brygga klipper du en gräsmatta och sätter ut möbler. Det betyder att du tar i anspråk mer än vad du hade rätt att ta i anspråk.
(Uppdatering: Stycket ovan handlar om generella regler och inte om att ägarna till Alviken har gjort något felaktigt.)
Även om det finns lång strandlinje som är allemansrättsligt tillgänglig intill fastigheten så spelar det som huvudregel ingen roll för strandskyddet på just den aktuella fastigheten menar Åsa Åslund.
– Man måste vara medveten om att strandskyddsreglerna gäller när man köper en fastighet. Reglerna är satta sådana att marken vid vattnet ska vara tillgänglig för alla. Huvudregeln är att alla har tillgång till den här marken enligt allemansrätten, säger Åsa Åslund.