Arkeologen Anders Persson, antikvarie på länsmuseet, har just gått i pension och flyttat tillbaka hem till Stockholm efter att ha bott nästan 30 år i länet, först på landet utanför Väderstad och på slutet i Linköping.
I helgen ledde han och naturguiden Lars Frölich tre avslutande natur- och kulturvandringar, som de gjort runt om i länet under många år. Corren följde med på lördagens vandring till gravfältet vid Jussberg i utkanten av Heda kyrkby.
Backsipporna är i stort sett utblommade och har ersatts av hobbar av gullvivor mellan gravkullarna. Anders visar på några så kallade treuddar som kan skönjas i den betade ängsmarken. Trianglar med cirka tio meters insvängda sidor.
– Jag grävde ut en treudd en gång. Det enda som fanns var ett brandlager och ett enda fynd, en ensam pärla, berättar han för ett tiotal deltagare på vandringen.
Och han förklarar hur man skiljer på en manlig kravkulle och en kvinnlig. Lars å sin sida berättar om den speciella kalkhaltiga jorden, som i kombination med det torra klimatet på Vätterns östsida ger en unik växtlighet med många arter som man inte hittar på andra platser i den här landsändan.
Med på turen är också Mattias Schönbeck som är biträdande länsantikvarie på länsstyrelsen. Han liknar de båda guiderna vid ett gammalt gift par som gnabbas och träter lite, fast på ett respektfullt sätt. Han vet att många av deltagarna på vandringen kommer just för deras skull.
– Jag vikarierade en gång för Anders som guide, men en av deltagarna hade kommit enbart för att lyssna på honom, berättar Mattias. Det blir ett jättehål när han slutar, lägger han till.
Anders Persson besitter stor kunskap om länets historiska lämningar. Han har gjort fornminnesinventeringar för Riksantikvarieämbetets räkning, inte bara i Östergötland där det skedde 1979–81. Till guidningarna tar han gärna med sig historiska kartor som finns tillgängliga på Lantmäteriet. Till guidningen vid Jussberg har han även fått tag i teckningar som på ett ungefär visar hur gravhögarna såg ut på 1600-talet.
Nu är han alltså pensionär och ska ägna sig åt sin stora skivsamling med 60- och 70-talspop. Och han vill gärna åka runt och titta på historiska lämningar.
– Jag kanske fortsätter med släktforskning som jag tidigare hållit på med en del, säger han och hoppas kunna skaffa ett dataprogram för att själv söka släktens rötter.