Här fann hon nya fornfynd

Det är inte var dag man snubblar över ett tidigare oupptäckt fornminne. Inte ens om man är arkeolog och vet vad man ska leta efter.

Gömda i mossan. Torun Zachrisson hittade skålgropar från bronsåldern nära Heda, Ödeshög.

Gömda i mossan. Torun Zachrisson hittade skålgropar från bronsåldern nära Heda, Ödeshög.

Foto: Tomas Carlberg

Heda2016-08-25 00:00

Bara 200 meter från Torun Zachrissons och hennes mans sommarbostad utanför Heda hittade hon under en kvällspromenad i juli skålgropar som inte finns registrerat i fornminnesinventeringen.

– Vi var egentligen ute och skulle lyssna på fåglar. Men jag brukar inte kunna låta bli att titta efter fornlämningar. Plötsilgt hittade jag flera skålformade fördjupningar i en berghäll som delvis var övertäckt med mossa, berättar hon.

Torun Zachrisson är själv arkeolog och arbetar på Arkeologiska forskningslaboratoriet på Stockholms universitet. På 80-talet deltog hon i Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering, inte här men i Västergötland. Så hon kunde snabbt utesluta naturliga stenformationer.

En kväll återvände hon och lyste med en ficklampa. I släpljus urskiljde sig tydligt en ring av skålar runt en större cirkelrund grop. Sådana "blommor" är kända tidigare, bland annat från Norra Åsarp i Västergötland och från Bohuslän.

– Det är inte förvånande att det finns fornminnen i det här området. Här har det rört sig människor i långa tider och det finns många fornminnen runtomkring, säger hon.

Bara en kilometer bort ligger Tjugby kulle, ett av traktens praktfynd där bland annat bronssvärd hittats tillsammans med obrända människoben i en stenkista.

Torun har även hittat en bit av en yxa i sin trädgård.

– Ska man leta efter fornminnen så är det här rätt ställe. Det lär finnas många fler som är övertäckta, här är ju jordbruksmark, säger hon.

Fynden har hon rapporterat in till länsstyrelsen precis som man ska. Inte heller där höjer de särskilt på ögonbrynen. Den inventering som Riksantivarieämbetet gjorde på 80-talet hade ingen möjlighet att hitta allt.

– Numer görs inga allmänna inventeringar av fornlämningar. Det blir vid grävarbeten och byggen, säger Malin Svarvar, antikvarie på länsstyrelsen i Östergötland, som räknar med nya fynd när/om den nya järnvägen Ostlänken byggs.

På länsstyrelsen får man ett normalt år in ett 20-tal anmälningar om fynd, även om inte alla är lika väldokumenterade och professionella som Toruns.

– Det händer att allmänheten tipsar om saker de "tror" att de sett.

Toruns fynd är ett i mängden och placerar sig i kön över objekt som ska registreras.

– Förhoppningen är att vi ska kunna fara ut och granska även detta. Tyvärr tenderar tipsen att bli liggande ett tag innan de kommer in i fornminnesregistret. Men de finns ju kvar, säger Malin Svarvar och tipsar om att man kan gå in på Riksantikvarieämbetets sökbara karttjänst "Fornsök" där information finns om alla registrerade fornlämningar.

Där kan man se vilket gytter av bokstaven R det finns i vår trakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om