Nandlal Kothari har besökt Sverige regelbundet de senaste femton åren. Framförallt för att under sommarmånaderna komma bort från Indien under den heta junivärmen, och juli månads monsunregn.
Samtidigt som han besöker sina vänner i Sverige, håller han föreläsningar och ger också individuell rådgivning om ayurveda.
Ayurveda är en indisk läkekonst som går ut på att upprätthålla ett gott kroppsligt och mentalt välbefinnande. För att nå dit krävs det att vi lever hälsosamt under livets olika faser. På så sätt infinner sig en balans mellan våra elementära energier. Det är när balansen mellan dessa energier rubbas som vi riskerar att drabbas av sjukdom och ohälsa, menar man.
Under fredagen håller Nandlal Kothari en föreläsning i Kisa om ayurveda.
Kunskapen om ett hälsosamt liv kan te sig självklar.
Att äta rätt, sova lagom länge, och inte dricka för mycket alkohol, exempelvis. Men här sitter jag som reporter och intervjuar Nandlal Kothari utan att ha ätit varken frukost eller lunch.
– Även om ni svenskar och andra västerlänningar har kunskapen om vad som är rätt sätt att leva, är det inte alltid så lätt att lägga om sin livsstil, säger han.
Vi träffas hemma hos vännen WiviAnne Mansfield. I köket står hon tillsammans med Nandlals fru Meenakshi och lagar mat. Det doftar gott. Det doftar Indien.
– Allt vi äter påverkar vår hälsa. Min observation av människor i väst är att de har lyxiga kök, men de använder bara tio procent av deras kapacitet, säger han.
Han och hans fru Meenakshi och sonen Om bor i staden Rishikesh i närheten av floden Ganges i Indien. Här driver de ett hälsocenter.
– Hit kommer människor från hela världen. På vårt hälsocenter ger jag individuella behandlingar blandat med yoga och matlagningskurser, berättar han.
Vi pratar om den utbildning han har fått på universitetet i Indien jämfört med de traditionella läkarutbildningar som finns i västvärlden.
– Vänta inte tills du fått diabetes, exempelvis, utan jobba i stället med dig själv på ett förebyggande sätt för att få en god hälsa, säger Nandlal Kothari.
Innan jag går säger han:
– Du borde tänka på dig själv som om du vore en bil. En bil lämnar du in på service och tankar regelbundet. På samma sätt ska du ta hand om dig själv och din kropp.
Jag åker genast och äter lunch.