Vanilj, polka, mojito och saffran – möjligheterna är oändliga i den lilla glassverkstaden och totalt kan de skapa 127 olika smaker.

– Jag brukar köra på känsla, vad jag är sugen på den morgonen. Så smakerna varierar lite från dag till dag, skrattar Håkan Johansson medan han visar var grundreceptet kokas ihop.

Karolina och Håkan Johansson köpte 31:ans glass & kök i Hästholmen år 2010.

Artikelbild

| I en del av magasinet finns även en liten inredningsbutik.

– Vi köpte magasinet för att det var en så häftig byggnad, men så följde ju den redan befintliga serveringen med. Vi tänkte att vi fick ge det en chans att driva det vidare. Det visade ju sig vara jätteroligt och vi fastnade för det, säger Karolina.

Idén om att börja göra egen glass kom efter att de hade arbetat en säsong.

– Det fanns redan glass här, men man gjorde inte sin egen. Så det var ju en önskan om att kunna göra sin egen glass och smaksätta den själv som satte igång arbetet, säger Karolina.

Efter glasskurser i Italien började paret tillverka glass på egen hand. Idag har de samlat på sig flera pallplatser i det Svenska glassmästerskapet. Senast fick de en silvermedalj för sin mojitosorbet och brons för sin karamellglass.

Artikelbild

| "Vi arbetar med att ha så mycket ekologiskt som möjligt, idag är glassen 80% ekologisk" säger Håkan.

– Det är så roligt att få klura ut vad som fungerar och inte, vad som gör det där lilla extra, säger Karolina.

Vilka är era favoritsmaker?
Artikelbild

| Paret har i många år tillverkar sin egen öl, Runöl, som även finns i glassform.

– Oj, vad svårt. Jag är ju väldigt svag för amaretto-glassen och citronsorbet, säger Karolina.

– Vår saltlakritsglass är helt unik och jättegod, mer säger jag inte, receptet är hemligt, skrattar Håkan.

Artikelbild

| För den som inte är sugen på glass så finns både räksmörgåsar och enklare fika att köpa.

Sommarens aktiviteter kommer innebära musik, glass och mat.

– Den 28 juli kommer Anders Lundin hit för att hålla i allsång i år igen. Det har blivit en fin tradition, säger Håkan.

Artikelbild

| Det gamla magasinet är mysigt inrett med plats för många besökare, även på loftet en trappa upp.

– Vi satsar även mer på uthyrning av rum och ställplatser. Ytan här utanför är perfekt för ställplats för husvagn och husbil och gräset är en bra tältplats, säger Karolina.

Skaldjurskvällarna gör comeback från tidigare somrar men även möjligheten att fiska egna kräftor.

Artikelbild

| Efter att grundreceptet är gjort delar de upp smeten för att tillsätta olika smaker.

– Vi har sett till att man kan låna burar av oss, ett väldigt uppskattat inslag, säger Håkan.

Just närheten till naturen och resten av Hästholmen är något som paret tycker är ett viktigt inslag.

Artikelbild

– Det finns många bra cykel- och gångbanor här. Man kan verkligen göra en heldag med familjen. Folk liksom letar sig hit för glassens skull vilket känns värdefullt och jätteroligt, säger Karolina.