Vi har tidigare berättat om hur Elin Elkehag som har sina rötter i Linköping designade det lilla larmet – stort som en femkrona. Larmet är kopplat till en app som får din smarta telefon, klocka eller liknande att reagera om din väska, barnvagn eller annan utrustning börjar röra på sig. På så vis fungerar den som ett stöldlarm.

Elin Elkehag bestämde sig för att det skulle ta 100 dagar att nå till en färdig hårdvaruprodukt. Och nu avlöser framstegen varandra.

– Vi har nu tillverkat 9 000 larm och vi har gjort en beställning på ytterligare 10 000. Samtidigt jobbar vi just nu intensivt med den svenska och den amerikanska marknaden. Jag reser mellan San Fransisco, Chicago, Boston och New York, berättar Elin Elkehag.

Artikelbild

| Produkten. Rörelselarmet Stilla kan fästas på väskor eller barnvagnar eller exempelvis en fotoväska. Om någon bär i väg med den så går ett larm i din mobiltelefon.

Butikskedjan AT&T fokuserar på nya tekniska prylar, ofta sådana som är till för hemmiljö. Det är också en världens största teleoperatör med hundratals butiker i USA. I våras var Elin Elkehag inne i en av AT&T:s butiker i San Fransisco tillsammans med Stillas styrelseordförande Johanna Wollert Melin.

– Vi ville testa vår förpackning och se hur den stod sig på hyllorna bland andra varor.

Men de blev upptäckta av butikschefen som undrade vad de höll på med:

– Då hade jag bara två demonstrationsexemplar med mig. Vi visade upp dem, berättade vad de kunde göra och butikschefen blev eld och lågor: "Den här ska ju vi ha i butiken!" sa han. Det var inget som de kunde bestämma lokalt, men innan vi hade lämnat butiken hade han gjort en introduktion till inköpschefen Julie Stanford på huvudkontoret i Atlanta.

Artikelbild

| Testade. Planen var att testa hur Elin Elkehags uppfinning såg ut bland de andra tekniska prylarna på butikshyllan. Men det ledde till ett avtal med butikskedjan.

Endast tio dagar senare var affären i hamn. AT&T har tre så kallade flagship stores, i San Fransisco, Chicago och Boston. Där testar man marknaden för nya produkter.

– Och där ska vår Stilla Motion finnas med på hyllorna. Jag tror att det här är unikt. Jag har aldrig hört talas om en så snabb lansering i en så stor butikskedja.

Artikelbild

| Grundaren. Elin Ekehag grundade bolaget runt rörelselarmet Stilla.

Företaget har fem fasta medarbetare och därtill omkring tio som jobbar deltid. Redan på ritbordet hade de skapat ett intresse för Stilla motion. De genomförde en crowdfunding-kampanj genom Indiegogo förra året, och sålde snabbt larm för över 600 000 kronor till kunder i 53 olika länder.

Bara förpackningen är ett kapitel för sig.

Artikelbild

| Produkten. Rörelselarmet Stilla kan fästas på väskor eller barnvagnar eller exempelvis en fotoväska. Om någon bär i väg med den så går ett larm i din mobiltelefon.

– Vi har ett samarbete med samma förpackningsfabrik som Apples Iphone och en del andra exklusiva märken. Det kan ju låta märkligt, men det är en ögonöppnare för många i branschen.

Nu har de tagit in 1,2 miljoner dollar från olika investerare i Sverige och USA, varav tidigare LHC-spelaren Mattias Weinhandl är en av dem. Linköping och Sverige ligger Elin Elkehag varmt om hjärtat.

Artikelbild

| Design. När Elin Elkehag utformade sin produkt använde hon lera för att testa olika former.

– Det är självklart. Vi diskuterar med flera återförsäljare på den svenska marknaden som är viktig för oss. Förutom Weinhandl har vi även investorer som Michael Kemi, Henrik Levander och Erik Fröjd med koppling till Linköping.

Vad är hemligheten bakom era framgångar?
Artikelbild

| Grundaren. Elin Ekehag grundade bolaget runt rörelselarmet Stilla.

– Hårt arbete. Många möten, många resor. Långa dagar, långa nätter. Och flera upp- och nergångar. Det här är inget man får serverat på en räkmacka, det är massor av jobb. Men vi har också turen att ha knutit till oss väldigt kompetenta medarbetare. Det är otroligt betydelsefullt.

Vilket är ert mål?

– Att bli ett framgångsrikt företag som utvecklar eleganta och användarvänliga produkter som underlättar vardagen för människor. Stilla motion är bara början. För oss kommer lösningen av problemet först. Sedan tekniken. Det finns så mycket extremt avancerad teknik i Silicon Valley som ofta kan verka obegriplig för folk. Jag vill använda innovationskraften som finns där, men utveckla enkla och värdeskapande produkter som min mamma i Linköping eller min lärare i Oklahoma förstår och har nytta av, svarar Elin Elkehag.

ulrik.svedin@ostgotamedia.se