Under oktober såldes det enligt Svensk Mäklarstatistik 16 000 bostäder i Sverige, vilket är mer än i både maj och september som annars är de traditionella toppmånaderna på bostadsmarknaden. I Östergötland gjordes 1 673 bostadsaffärer, vilket är fler än på mycket länge.

Hemnet rapporterar också om en het bostadsmarknad. Enligt företaget har det inte funnits så många bostadsrätter till salu sedan 2013.

Enligt färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik har priset på både villor och bostadsrätter varit oförändrade den senaste månaden.

På ett år har bostadsrättspriserna sjunkit med 4 procent i riket, och samma siffra gäller för Östergötland.

Villapriserna har under samma period sjunkit med 1 procent i Sverige, medan de i Östergötland hållit sig oförändrade. De dyraste villorna finns i Linköping, där de i snitt kostar 3 850 000 kronor efter en uppgång på 2 procent det senaste året.

Den största förändringen på bostadsrättsmarknaden noteras i Finspång. Där har priserna gått ner med 13 procent på ett år. I Linköping har de sjunkit med 8 procent. I Mjölby har bostadsrättspriserna däremot stigit med 5 procent, i Motala med 4 och i Norrköping med 1 procent. I övriga kommuner har för få affärer gjorts för att Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

Finspång toppar statistiken även vad gäller villor – fast åt andra hållet. Villorna har där gått upp med 8 procent på ett år. I Linköping har villapriserna stigit med 2 procent, medan de sjunkit med 4 procent i Mjölby och 2 procent i både Norrköping och Motala.