Mjölby biblioteks drop in-verksamhet för att hjälpa medborgarna med sina nätärenden fyller fem år, och lika länge har den årliga ”get online week”, ut på nätet-veckan, arrangerats runt om i Europa.

– Vår drop in-verksamhet har utökats efter hand. Behovet finns – särskilt bland de äldre, berättar Anna Hagelin på biblioteket i Mjölby.

Bland äldre personer över 75 är det bara ungefär hälften som har tillgång till internet, sju procent av svenskarna. Det blir ganska många personer.

Artikelbild

| Om dataspelande ungdomar på biblioteket i Mantorp. Bibliotekarie Emelie Hedlund med Elmar, Sissela och Nemo Wasén.

– Men även de äldre som är på nätet blir fler. Myndigheter och företag har ett ansvar att lära kunder och klienter att anamma det nya, de kan inte bara hänvisa dem till biblioteket, tycker Anna.

Men veckan är inte bara till för de äldre. Det handlar även om hur man ska surfa säkert och värna sin digitala identitet. Markus Andersson, nätverkstekniker kommunen, ger råd om hur man ska skydda sina konton och sitt privatliv i en tid när vi delar vårt innersta för hela världen att beskåda. Markus kommer att ge tips om hur man ska skydda sitt eget hemmanätverk, hur man ska bete sig på offentliga sajter, vilka länkar man ska avstå från att klicka på och vilka mejl man inte ska öppna.

Konstnären och biblioteksanställda Sissela Wasén har med sig sina två tonårssöner till träffar om dataspel.

– Egentligen är det killarna som ska prata och visa exempel på spel som är populära. Min äldste son pluggar på ett spelutvecklingsprogram på gymnasiet och har spelat många spel som vi haft olika åsikter om, berättar Sissela.

”En informationsträff för andra förvirrade föräldrar”, som hon skriver på sin facebooksida. Hon säger att när sönerna började spela så var hon rätt så vilsen. Det blev mycket diskussioner om våldet i spelen och skärmtid.

– Jag tror att jag kan dela med mig av de erfarenheter vi fick, säger hon.

Den yngre sonen kommer att visa att det finns alternativ till våldsspelen.

På onsdagen blir det stor e-mässa i Mjölby bibliotek. Förutom kommunen och bibliotekets personal blir det där möjligt att träffa representanter från flera banker om deras e-tjänster samt hur man använder vårdguiden 1177.se där man även kan boka tid till vissa former av vårdbesök. Mötesplatsen Tunet kommer även att visa hjälpmedelsteknik.