En gammal sliten sekretär blir en modern köksö i Jessicas snickarverkstad. En liten byrå får ny färg och roliga detaljer. Möbler som hamnat på loppis, eller till och med kunde varit på väg till återvinningscentralen, får nytt liv.

Det här har Jessica Svensson hållit på med länge, men först nu har hon utvecklat hobbyn till nåt mer. I slutet av september öppnade hon butiken i den före detta servicebyggnaden till den nedlagda campingen i Öninge.

– När vi drev campingen hade jag möbelrenoveringen som en ventil och en syssla vintertid. Nu kan jag lägga ner mer tid på det, säger hon och öppnar dörren till snickarverkstaden som ligger i ladugården strax intill.

Artikelbild

| Skänk. Het på 90-talet men nu mer 2017 med en 70-talstwist.

Utanför dörren ligger en trave staket som hon funderar på att bygga om till hatthyllor. Inne i verkstan står det gamla möbler överallt och väntar på ny färg, glada dekorationer och kanske helt nya funktioner.

Under ett par veckor nu ställer hon ut inne på biblioteket. Byråer, pinnstolar och köksöar. Hon målar med kritfärg som ger en levande yta, förstärkt med flera lager hårdvaxolja för att ge en tålig finish. Hållbart i dubbel bemärkelse.

Hon gillar att täcka lådfronter med tapet eller bilder. Beslagen kan vara av livremmar eller böjda teskedar. Lekfullt, personligt och miljövänligt.

– Jag har fått intresse och kunskap från när jag var barn. Pappa Jan Hedlund höll kurser i möbelrenovering i Väderstad och byggde en massa saker i trädgården i Lilla Wahlby. Jag och min bror höll till mycket i hans verkstad, berättar Jessica.

Artikelbild

| Här i snickarverkstaden i Öninge förvandlar Jessica Svensson gamla ting till nya.

Nu börjar folk i trakten känna till hennes verksamhet och det händer att de skänker möbler till henne i stället för att åka till återvinningen. Men hon handlar också på loppisar, eller via Facebook.

– Och det finns fortfarande grejer efter pappa, i ladan i Lilla Wahlby, säger hon.