- Den visas i IOGT-huset på marknadsdagen den 10 juli, berättar Berndt Asklöf i Horn. Hans far Karl Asklöf var en av de 45 personer som under de femtio åren arbetade i fabriken. Även Gunvors far, Gideon Asp, var anställd där och det var åren 1937--54. Därefter fick han arbete bland annat i Striberg i Västmanland.
- Väldigt många arbetade i möbelfabriken i Horn under en lång följd av år. Flest anställda hade man år 1938 då 38 personer fanns i fabriken.
Det var bröderna Karl, Conrad och sedermera Gustaf Fäldt som började tillverka och reparera möbler i den lokal som senare blev Olof Halldéns målarverkstad. År 1910 var en ny fab-rik klar, en anläggning som emellertid brann ned till grunden år 1936. Men en ny fabrik byggdes och den kunde tas i bruk år 1937.
- År 1954 fick företaget slå igen, det gick i konkurs. Det blev problem med lönsamheten, inte minst som en följd av ny, hård konkurrens, säger Berndt Ask-löf.
Av hans historik framgår att arbetarnas engagemang i samhällslivet var stort. Många anställda var med i olika föreningar, religiösa samfund och politiska partier.
Åtskilliga var även engagerade i olika kommunala nämnder, styrelser och kommunfullmäktige.
Horns Blåsmusikkår, som bildades av Yngve Fäldt år 1934, hade i juli år 1939 elva medlemmar. Sex av dem hade sitt arbete i möbelfabriken.
Berndt Asklöf berättar också om en del dråpliga händelser.
- Jag kan nämna om en kvinna som skulle köpa nya möbler, och hon kunde absolut inte tänka sig att handla i lilla Horn. Så hon köpte från annat håll i stället.
- Då möblerna var på plats i bostaden och hon vände upp och ned på en möbel fick hon en mindre chock. Där stod nämligen att möblerna var tillverkade på fabriken i Horn.