Året var 1878. Det så kallade metersystemet hade officiellt införts i Sverige den 22 november.
Bort med med längdenheter som aln, fot och fjärdingsväg, in med centimeter, meter och mil.
Bort med lod och skålpund, in med gram och kilo.
Visserligen skulle de gamla måtten vara tillåtna till ingången av 1889, men förvirringen i Sverige var ändå stor.
Räddare i nöden blev Pontus Wallin från Horn. Född i Ängsholmen vid Mjöla gård 1854. Son till en urmakare och dotterson till konstnären Johan Bäckström.
Och med generna fulla av anlag, talang och fallenhet.
– Han var mycket begåvad och ett mattesnille, säger Gun-Britt Monell, guldgruvan att ösa ur när det gäller historia i bygderna runt Horn och Hycklinge.
När skolan i Horn inte kunde lära Pontus Wallin något mera, flyttade han till Stockholm där tog han värvning vid Kungliga husarregementet.
Där fick han var med och skjuta salut när kronprins Gustaf Adolf (sedermera kung Gustaf VI Adolf) föddes 1882.
– Det lär han ha varit mycket stolt över.
När krutröken över slottsbacken så småningom hade lagt sig fick Wallin en idé. Att författa läroboken "Till allmänhetens tjenst utgifven - en praktisk handbok i metersystemet".
Nevanders bokförlag i Malmö köpte rättigheterna. Första upplagan gavs ut 1889 och blev en storsäljare. Wallin fick ett engångsarvode på 600 kronor och återvände snart till Horn, 37 år gammal.
Genom en rad intervjuer med äldre Hornbor har Gun-Britt Monell fångat konturerna på profilen Wallin. Hur han bosatte sig i föräldrahemmet, en enkel timrad stuga som saknade trappa till övervåningen. Besökare fick snällt använda sig av en stege som var rest mot ytterväggen.
Här komponerade han låtar, spelade fiol, tecknade med tusch och penna samt arbetade som urmakare och frisör. Han var även ortsmeddelare och tog upp annonser till ortstidningarna.
När Wallin plötsligt blev sjuk 1931 fördes han till Kisa lasarett där han senare avled. Kistan med hans jordiska kvarlevor fraktades med lastbil tillbaka till Horn där han begravdes.
Eftersom han saknade anhöriga blev det ingen gravvård över honom förrän långt senare.
Det var Södra Kinda bygdegille med Gun-Britt Monell i spetsen som såg till att ett minnesmärke restes över den sällsynt begåvade Pontus Wallin.