Det säger vildsvinsforskaren Bosse Söderberg.
Vildsvin tycker i första hand om två marktyper för sin vila på dagtid: täta granbestånd och tät vass.
Med problem menas i sammanhanget inte enbart de bökskador som kan inträffa på åker och odlingar. Utan också den risk som vildsvinen kan vara för markhäckande fåglar på Tåkerns strandängar.
-- Fundera på hur ni tillsammans skall hantera vildsvinsfrågan här vid Tåkern där ni har Europas största sammanhängande vass.
Det rådet riktade jaktvårdskonsulenten Ulf Johansson till församlade markägare och jägare i Hovs bygdegård härom kvällen.
Vildsvin äter det mesta även om växter vanligtvis utgör 90 procent av födan. Något som sägs vara mycket uppskattat är ärter, från utsäde till färdig gröda. Annars kan det handla om det mesta från rötter, starr och tistlar till hasselnötter, bok- och ekollon, fallfrukt, vete, raps och potatis.
Vildsvinen äter dessutom daggmaskar, larver och små-gnagare men också ägg och fågelungar kan vara illa ute. Här finns en oro för markhäckande arter på Tåkerns strandängar om vildsvinen får stadigt fäste i området och blir fler.
-- Vildsvinen kan säkert bli ett problem för många fåglar. De blir ytterligare ett plågoris vid sidan av räv, mård, mink och grävling, säger Lars Gezelius, engagerad i Tåkerns fältstation.
Han har sett vildsvin och många spår i området Renstad--Holmen vid Tåkern.
Han konstaterar att det är ont om tofsvipor på strandängarna men gott om räv.
-- Innan gässlingarna vuxit till sig i slutet av maj så ryker vipornas ägg. Rävpopulationen går upp i dessa grågåstider. En räv hade enligt en markägare elva ungar, berättar Lars Gezelius.
-- Vildsvinen är svårjagade och det blir nog svårt att göra något mer än att hålla nere stammen så gott det går, tror han.