Detta är en viktig dag för demokratin i vårt samhälle och avståndstagande mot nazisterna, säger Peter Hultqvist, och tillägger med styrka:
Man kan fråga sig om det är rimligt att första maj ska behöva genomföras med dessa former och dessa polisinsatser för att folk ska känna sig trygga.

Enligt TT:s reporter på plats deltar flera hundra personer i NRM:s tåg, många iförda vita skjortor och bärandes fanor och flankerade av många poliser. Motdemonstranter har samlats efter vägen.

Över 5 000 personer beräknas gå i något av de sex olika demonstrationstågen som fått tillstånd i Falun. Det är traditionella 1 maj-tåg till demonstrationståg mot rasism. Största fokuset är riktat mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tåg som beräknas innehålla ett par hundra deltagare. Deras marsch avslutas på Stora torget, mitt i staden.

Dialog för framgång

I fjol demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. Det avlöpte lugnt. I Faluns centrum har affärsinnehavarna för säkerhetsskulle plockat bort alla lösa föremål utanför butikerna.

Vi känner oss trygga. Polisen har rutin att klara av de här situationerna, säger ändå Faluns centrumledare Patricia W Granhagen.

Polisen är förberedd, men tror på en lugn dag.

Vi har en bra dialog med företrädare för samtliga demonstrationståg. Liksom i fjol är det en fungerande dialog som ska bidra till att det blir en lugn 1 maj, säger stabschef Thomas Hellgren.

Hans kollegor pratar samtidigt om att de har en "verktygslåda med resurser som kan växla upp en lugn insats till full kraft".

Cirka 200 poliser

Polisen vill inte direkt uppge storleken på styrkan, men uppgifter till TT säger att det handlar om drygt 200 poliser. Ungefär samma styrka som i fjol i Borlänge.

I den styrkan, där flera poliser flugits in från södra Sverige, finns både hästar, hundar och ett nät av kameror som bevakar Falun. Polisen har till och med egna drönare i luften.

Vi har tagit hjälp av den nationella kompetens som finns inom det här området, säger biträdande kommenderingschef Peter Karlsson.

Karl-Erik Pettersson, är en stor socialdemokratisk profil i Falun. På måndagsmorgon var han ledsen över att 1 maj handlar mer om nazism än om arbetarrörelsen.

Det är fasansfullt och ett hot mot demokratin att ett parti som inte står för alla människors lika värden får den här möjligheten att synas på arbetarrörelsens dag. Men vår tåg kommer att bli större än någonsin, säger han.

Berörd landshövding

Ylva Thörn, Dalarnas landshövding, är märkbart tagen denna dag.

Jag har blandade känslor inför den här dagen. Nu kan vi använda vårt öppna demokratiska samhälle genom att stanna upp och tänka efter så det inte bara rullar på med de mörka krafterna, säger hon till TT.

Svenska kyrkan gudstjänst om öppenhet och mångfald hålls precis intill platsen där den nazistiska demonstrationen ska hållas.

Nu är det allvar i luften. Inte bara i Falun utan hela världen. Här ute på torget är det som en militariserad zon med massor av poliser. Men kyrkan är ett heligt rum för gemenskap. Detta blir en fin gudstjänst, säger biskop Mikael Mogren.