Röd glögg
2 bitar hel kanel
12 hela kryddnejlikor
2 bitar hel, torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin,
2 flaskor enkelt rött vin
2-3 dl socker
Till servering: russin och mandel
Lägg kanel, nejlikor, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal i en kastrull
Tillsätt det röda vinert samt 2 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka
av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre
månader men brukar vara urdrucken långt innan dess.
Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka. Servera med russin och skållade mandlar.
Vit glögg
2 bitar hel kanel
12 hela kryddnejlikor
2 bitar hel, torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin,
1 flaska vitt vin
2 dl havtorn
6 cl countreau likör
2-3 dl socker
Till servering: russin och mandel
Följ anvisningarna på receptet ovan.
Saffransbiscotti:
100 g vetemjöl + 50 g socker
1 liten nypa salt + 1 tsk bakpulver
1 pkt saffran
30 g rumsvarmt smör
1 äggvita
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör och äggvita och blanda/knåda för hand. Rulla längder och rulla dem i rikligt med strösocker. Baka i ugn, ca 180 grader, 10-15 minuter, tills de börjar få färg. Ta ut, skär små diagonala portionsbitar. Baka ytterligare i ca 100 grader tills skorporna är genomtorra.