Flygbolaget American Airlines har fått se över sina regler sedan antalet flygrädda passagerare som har med sig ett djur som stöd skjutit i höjden. Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet med 40 procent, rapporterar CNN. Även flygbolagen Delta och United har skärpt sina regler för så kallade "comfort animals", eller tröstdjur.

Nu måste den som vill ha med sig ett husdjur lämna in skriftligt underlag 48 timmar före avgång, bland annat intyg från psykiatriker och skriva på en uppförandekod för husdjuren, som att de ska hållas kopplade hela resan.

Vissa djur – som igelkottar, spindlar, hökar illrar – förbjuds helt och hållet, liksom smutsiga djur eller djur med stark doft. Däremot är miniatyrhästar fortfarande välkomna om de tränats för att ledsaga människor.

Även i Sverige förekommer tröstdjur, säger Freja Annamatz på SAS pressjour. Hos SAS får man dock bara ha med sig katt eller hund i kabinen. Då krävs det att man uppger det samtidigt som man bokar biljett, samt att man har läkarintyg som är högst ett år gammalt och att den fyrbenta reskamraten har koppel eller sele på sig hela resan.